Florin Cîțu: Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflației. Ca să înțeleagă și psd-iștii

Florin Citu

Premierul Florin Cîțu a publicat miercuri un grafic care arată evoluția salariului mediu lunar net în raport cu inflația în acest an, după ce PSD a acuzat o scădere a puterii de cumpărare a românilor, din cauza avansului prețurilor.

„Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflației. În fiecare lună.

Asta inseamnă că fiecare leu câștigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri).

Ca să înțeleagă și psd-iștii: așa crește puterea de cumpărare”, a scris premierul, pe pagina sa de Facebook.

 

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 1,9% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna anterioară, la 3.492 lei, în timp ce câştigul salarial mediu nominal brut a fost de de 5.695 lei, cu 109 lei (-1,9%) mai mic decât în luna anterioară, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderea a fost înregistrată ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Potrivit datelor BNR, rata anuală a inflației a crescut la 3,24 la sută în aprilie 2021, de la 3,05 la sută în martie, și la 3,75 la sută în luna mai, urcând astfel deasupra intervalului țintei ceva mai devreme decât s-a anticipat. Ascensiunea a fost determinată mai cu seamă de scumpirea combustibililor, pe fondul măririi cotației petrolului.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.