FMI estimează că SUA va crește mai rapid, compensând scăderea unor alte economii majore

sediu FMI Sursa foto: Worldatlas.com

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că economia globală va crește cu 3,3% atât în 2025, cât și în 2026, sub media istorică (2000-19) de 3,7%. Previziunile pentru 2025 sunt în linii mari neschimbate față de cele din prognoza din octombrie 2024, în principal din cauza unei revizuiri în creștere în Statele Unite, care compensează revizuirile în scădere în alte economii majore.

Se preconizează că inflația globală globală globală va scădea la 4,2% în 2025 și la 3,5% în 2026, revenind la țintă mai devreme în economiile avansate decât în economiile de piață emergente și în economiile în curs de dezvoltare.

Riscurile pe termen mediu pentru scenariul de bază sunt înclinate în sens descendent, în timp ce perspectivele pe termen scurt sunt caracterizate de riscuri divergente. Riscurile pozitive ar putea stimula creșterea deja robustă din Statele Unite pe termen scurt, în timp ce riscurile din alte țări sunt în scădere, pe fondul unei incertitudini politice ridicate. Perturbările generate de politici în procesul de dezinflație în curs ar putea întrerupe orientarea către relaxarea politicii monetare, cu implicații pentru sustenabilitatea fiscală și stabilitatea financiară. Gestionarea acestor riscuri necesită concentrarea politicilor pe echilibrarea compromisurilor dintre inflație și activitatea reală, reconstituirea rezervelor și îmbunătățirea perspectivelor de creștere pe termen mediu prin intensificarea reformelor structurale, precum și prin consolidarea normelor și cooperării multilaterale.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Economia mondială se menține stabilă, deși gradul de aderență variază considerabil de la o țară la alta. Creșterea PIB-ului mondial în al treilea trimestru al anului 2024 a fost cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât cea prognozată în OME din octombrie 2024, după publicarea unor date dezamăgitoare în unele economii asiatice și europene. Creșterea în China, de 4,7% în termeni anuali, a fost sub așteptări. Creșterea netă mai rapidă decât se preconiza a exporturilor a compensat doar parțial o încetinire mai rapidă decât se preconiza a consumului, pe fondul stabilizării întârziate a pieței imobiliare și a încrederii scăzute și persistente a consumatorilor. De asemenea, creșterea în India a încetinit mai mult decât se aștepta, ca urmare a unei decelerări mai accentuate decât se aștepta a activității industriale.

Creșterea a continuat să fie modestă în zona euro (Germania înregistrând performanțe mai slabe decât alte țări din zona euro), reflectând în mare parte slăbiciunea continuă a industriei prelucrătoare și a exporturilor de bunuri, chiar dacă consumul a crescut în conformitate cu redresarea veniturilor reale.

În Japonia, producția s-a contractat ușor din cauza întreruperilor temporare ale aprovizionării. În schimb, dinamica din Statele Unite a rămas robustă, economia crescând cu o rată de 2,7% în termeni anuali în trimestrul al treilea, datorită consumului puternic.

Dezinflația globală continuă, dar există semne că progresul stagnează în unele țări și că inflația ridicată este persistentă în câteva cazuri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.