FMI nu se teme că inflația a devenit un „tren scăpat de sub control”

Inflatie

Inflația nu riscă să devină „un tren scăpat de sub control” în țările avansate, a afirmat duminică șefa Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, în opinia căreia creșterea prețurilor este susținută de relansarea economică după recesiunea din 2020 și de perturbările pe lanțurile logistice, potrivit Le Figaro.

În plus, a reamintit Georgieva, o iarnă foarte rece urmată de o vară foarte caldă au contribuit la creșterea prețurilor energiei.

Cu toate acestea, „există în continuare un consens asupra faptului că în economiile avansate inflația este temporară”, a declarat ea, în cadrul unui seminar virtual care a reunit guvernatorii băncilor centrale. ”Decidenții” dispun de instrumentele necesare pentru a remedia o inflație în creștere, a subliniat ea. „Cunoaștem foartre bine aceste instrumente și maniera în care pot fi aplicate”.

„Inflația a alimentat multe discuții” în această săptămână la reuniunile FMI de la Washington, a recunoscut șefa Fondului, în special în ceea ce privește ipoteza unei inflații mai permanente. Cu atât mai mult cu cât într-o serie de țări emergente și economii în curs de dezvoltare inflația puternică a determinat deja băncile centrale să ajusteze creșterea dobânzilor de intervenție.

„În comparație cu reuniunile din primăvară, am fost mult mai vigilenți în înțelegerea incertitudinilor economiei mondiale și legătura lor atât cu dinamica prețurilor cât și cu rolul băncilor centrale”, a comentat Georgieva.

Dar, în ceea ce privește subiectul inflației, „nu există nicio îngrijorare semnificativă legată de ideea că ar fi un tren scăpat de sub control” în țările avansate.

FMI estimează că inflația își va atinge maximul în ultimele luni ale anului 2021 atât în țările avansate cât și în economiile emergente, cu o stabilizare spre mijlocul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *