FMI vrea să recomande Chinei să stimuleze consumul intern slab, pentru a susţine economia

yuan chinezesc china bani sursa foto: Pixabay

Fondul Monetar Internaţional intenţionează să spună Chinei să stimuleze consumul intern slab, să abordeze problemele din sectorul imobiliar şi să controleze datoria administraţiei publice locale, probleme care trag în jos atât creşterea economiei chineze, cât şi a celei globale, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru Reuters, citat de News.ro.

Georgieva a declarat, într-un interviu exclusiv, că mesajele vor fi transmise autorităţilor chineze într-o viitoare revizuire a politicilor economice ale Chinei de către FMI, cunoscută sub numele ”Articolul IV”.

Fondul va îndemna cu tărie Beijingul să-şi schimbe modelul de creştere de la investiţiile în infrastructură alimentate de datorii şi imobiliare, a spus ea.

„Sfatul nostru pentru China este să vă folosiţi spaţiul de politică într-un mod care să vă ajute să vă schimbaţi modelul de creştere către un consum mai mare. Deoarece modul tradiţional de a aduce mai mulţi bani, axat pe infrastructură, în acest mediu actual nu va fi productiv”, a spus Georgieva.

Îmbătrânirea populaţiei şi scăderea productivităţii Chinei au jucat ”un rol de suprimare” a ritmului său de creştere, împreună cu companiile din Statele Unite şi Europa care au mutat lanţurile de aprovizionare din China.

Problemele Chinei în sectorul imobiliar au determinat, de asemenea, consumatorii să reducă cheltuielile, a spus Georgieva.

„De fapt, proiectăm că, fără reforme structurale, creşterea pe termen mediu în China poate încetini sub 4%”, a spus Georgieva.

FMI a estimat în iulie o rată de creştere a economiei Chinei la 5,2% pentru 2023 şi 4,5% în 2024, dar a avertizat că ar putea fi mai mică, având în vedere contracţia din sectorul imobiliar.

Georgieva a mai spus că este important ca China să abordeze încrederea consumatorilor în sectorul său imobiliar prin finanţarea finalizării apartamentelor pentru care cumpărătorii au plătit deja, mai degrabă decât să salveze dezvoltatorii cu probleme.

CREŞTERE GLOBALĂ ANEMICĂ

FMI se pregăteşte să emită un nou set de previziuni de creştere globală, înaintea reuniunilor anuale ale FMI şi ale Băncii Mondiale din 9-15 octombrie.

Georgieva a spus separat că instituţiile vor decide luni dacă vor avea reuniunile în Marocul lovit de cutremur.

Noile prognoze vor reflecta probabil preocupările legate de creşterea anemică a PIB-ului în întreaga lume, deoarece majoritatea economiilor mari sunt încă în urma ratelor de creştere anterioare pandemiei.

Economia Statelor Unite ale Americii este singura economie mare care a revenit la creşterea anterioară pandemiei, în timp ce China este cu patru puncte procentuale sub tendinţele de dinainte de pandemie, Europa este în urmă cu două puncte procentuale şi leconomia globală în urmă cu trei puncte procentuale.

Cum China generează aproximativ o treime din creşterea globală în acest an, rata sa de creştere ”contează pentru Asia şi contează pentru restul lumii”, a spus Georgieva.

Întrebată despre comentariul recent al secretarului american pentru Comerţ, Gina Raimondo, potrivit căruia unele firme americane consideră China ca fiind ”de neinvestit”, Georgieva a spus:

„Există o ieşire din China. Este o tendinţă pe care trebuie să o monitorizăm cu atenţie, cum evoluează în timp”.

Ea a adăugat că există anumite domenii, inclusiv economia digitală şi tehnologiile verzi, care au rămas atractive pentru investitori.

Georgieva a avertizat că este important să se asigure că efortul major al Chinei în sectorul vehiculelor electrice nu este realizat folosind subvenţii într-un mod care să creeze concurenţă neloială.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. O sa le arate China cat de curand cum sta treaba cu Sun Tzu … Bataita la popoul gol, ca prea s-a ingrosat totul. America a ramas tot pe principiile din ‘The Godfather’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *