Fondul de Modernizare. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru gestionarea celor peste 13 miliarde euro alocate României pentru investiții în energie

Virgil Popescu

Guvernul a adoptat miercuri, la propunerea ministerului Energiei, ordonanţa de urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că ordonanța privind Fondul de Modernizare stabilește cadrul instituțional și financiar pentru funcționarea Fondului de Modernizare.

Ministrul a reamintit că Fondul de Modernizare este format la nivelul UE din vânzarea a 2% din totalul certificatelor de emisie a gazelor cu efect de seră. România are alocate 11,98% din totalul acestor certificate, sunt 200.200.000 certificate de CO2, la o valoare totală a fondului de modernizare de aproximativ 13 miliarde euro, potrivit lui.

„În ordonanță stabilim cum funcționează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările. Stabilim domeniile prioritare din investiții: energia regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, vorbim inclusiv de energie nucleară, de rețele de transmisie a energiei electrice, de rețele pentru distribuția și transportul gazelor naturale, de depozitele de gaze, adică de finanțarea proiectelor de stocare a gazului, de tot ce înseamnă distribuție de energie electrică, stocare, de toate tehnologiile noi și moderne din domeniul energiei electrice”, explicat Popescu.

În plus, potrivit lui, ordonanța vine cu o noutate. „Vrem să încurajăm absorbția banilor din Fondul de Modernizare și vrem să lucrăm în parteneriate prin acorduri de delegare cu colegii de la alte ministere, de la alte instituții publice centrale. A venit ideea de la ministrul Agriculturii. Primul acord va fi semnat săptămâna viitoare. Vrem să lucrăm cu ministere, să lansăm proiecte în paralel, ca să atragem cât mai mulți bani. Toate instituțiile publice centrale care pot și dau dovadă că au capacitatea logistică și administrativă că să poată lansa call-uri de proiecte vor semna cu ministerul Energiei acorduri de delegare. Săptămâna viitoare semnăm cu ministerul Agriculturii, probabil cu AFIR”, a spus el.

„Investiţiile sunt cheia către independenţa şi securitatea energetică a României. Care se vor face şi cu banii alocaţi din Fondul pentru Modernizare. Astăzi am adoptat această Ordonanţă de Urgenţă importantă care va permite gestionarea acestor fonduri. Aşa cum am anunţat la începutul lunii aprilie Comitetul de Investiţii a dat aprobarea pentru a primi anul acesta aproximativ 1,4 miliarde de euro, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiţii la CEO, Transelectrica, dar şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică. Şi vom lansa şi alte call -uri pentru proiecte de investiţii. De asemenea, putem încheia parteneriate cu alte instituţii publice pentru a mări absorbţia acestor fonduri şi pentru a face call-uri de proiecte. De exemplu, ministerul Agriculturii prin AFIR va derula call-uri de proiecte pentru energie regenerabilă şi biogaz”, a afirmat Virgil Popescu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Fondul pentru Modernizare aflat la dispoziţia României are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru perioada 2021- 2030, evaluare ce are la bază estimările privind preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Fondul pentru Modernizare sprijină investiţiile în modernizarea sistemelor energetice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, inclusiv finanţarea proiectelor de investiţii la scară mică, în concordanţă cu obiectivele cadrului de politici ale Uniunii privind clima şi energia pentru 2030 şi cu obiectivele pe termen lung prevăzute în Acordul de la Paris şi contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziţii juste din punct de vedere social către o economie verde.

Finanţarea din Fondul pentru Modernizare pentru implementarea investiţiilor prioritare şi neprioritare se poate realiza prin granturi, instrumente financiare cum ar fi garanţii, împrumuturi preferenţiale, rambursarea parţială a împrumuturilor bancare, plăţi suplimentare pentru dobânzile la împrumuturile bancare sau alte forme. Modalitatea efectivă de acordare a finanţării este indicată în documentaţia aferentă fiecărei proceduri de selecţie a propunerilor de investiţii.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *