Fondul Monetar Internațional vrea să extindă accesul la finanțarea de urgență, după ce prețurile alimentelor au crescut

dolari Sursă foto: Unsplash

Fondul Monetar Internaţional caută soluţii pentru a furniza finanţare de urgenţă statelor care se confruntă cu un dezechilibru al preţurilor produselor alimentare, şi va discuta măsurile la reuniunea de luni a Comitetului executiv, au declarat surse pentru Reuters, citate de Agerpres.

Planul, despre care nu s-a raportat anterior, va fi prezentat la o reuniune neoficială a Comitetului executiv al FMI.

Măsurile prevăd sprijinirea de către FMI a Ucrainei şi a altor ţări afectate sever de războiul declanşat de Rusia, fără impunerea condiţiilor cerute într-un program obişnuit de finanţare. Amploarea şi domeniul de aplicare nu sunt încă clare, au precizat sursele.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Votul oficial pentru sprijinirea măsurii, dezvoltată de echipa FMI în ultimele luni, este aşteptat înainte de reuniunea anuală a FMI din octombrie. Dacă planul va fi aprobat, va creşte temporar limita de acces existentă şi va permite tuturor statelor membre să împrumute suplimentar până la 50% din cota lor la FMI, conform Instrumentului rapid de finanţare şi Instrumentului rapid de credit.

„Conceptul este simplu, dar ar putea ajuta multe ţări”, apreciază sursele.

Pe plan global, preţurile produselor alimentare au crescut semnificativ, în urma blocării rutelor de aprovizionare, a sancţiunilor şi a altor restricţii comerciale, deşi acordul realizat de Naţiunile Unite luna trecută a permis reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene şi a dus la reducerea preţurilor.

Instituţia financiară cu sediul la Washington estima în iulie că inflaţia va ajunge anul acesta la 6,6% în economiile avansate şi la 9,5% în economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare, ceea ce reprezintă „riscuri clare” la adresa stabilităţii macroeconomice actuale şi viitoare.

Multe ţări din Africa şi alte state sărace, care se confruntă cu lipsa alimentelor şi foamete, au cerut majorarea fondurilor, dar încă nu se poate aprecia cu exactitate numărul ţărilor care vor solicita ajutor financiar suplimentar.

Un purtător de cuvânt al FMI declara săptămâna trecută pentru Reuters că instituţia financiară globală „continuă să colaboreze strâns cu autorităţile ucrainene şi explorează în prezent toate opţiunile fezabile pentru a furniza sprijin suplimentar Ucrainei în aceste condiţii dificile”.

În multe state în curs de dezvoltare, alimentele sunt pe primul loc în coşurile inflaţioniste – selecţia de bunuri folosite la calculul costului vieţii – conform datelor FMI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Datorie pe Datorie. Vesnica iobagie. Amanetam resurse din viitor pt. existenta carora nu avem nici-o garantie(tinand cont ca de la an la an intram cat mai recent in cele din anul urmator..). + nu a intrebat nimeni viitorul daca este de acord cu astfel de iobagii …

    Parintii nu-si intreaba copiii : “Mami, esti de acord sa fii un sclav la fel ca mamii si ca tatii cand vei fi mare, ca sa nu lase mamii acasa BMW-ul cu care alearga cu 100km/h pe oriunde si mai omoara si niste copilasi ca voi, din greseala, ca era rupta de beata, dar are influenta si sta acasa cu voi, BMW luat din tepele date altora?”

    Bancile ar trebui Castrate. Finantele si mai si. Taxate pe tranzactie corespunzator. Sa nu mai dea imprumuturi cu bani pe care nu-i detin ! (Noaptea Mintii) + taxati toti nemernicii care isi dau buy-back in loc sa investeasca corespunzator.

    Sunt niste lucruri de bun simt care existau si acum sunt aproape imposibil de reimplementat, pt. ca jegurile au ajuns mult prea puternice. Oameni care cred ca-l pot pacali pe Dumnezeu. Puternic frenetici.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.