Planificata Ofertă Publică Iniţială (IPO) a Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, ar putea fi mai redusă decât s-a preconizat iniţial şi nu va avea loc până în martie sau aprilie anul viitor, a anunţat marţi acţionarul Fondului Proprietatea, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Reprezentanţii Franklin Templeton au declarat că planurile pentru listarea unei participaţii de 15% – 20% la Hidroelectrica, într-o tranzacţie de 2,5 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari), ar putea fi reduse, dacă Guvernul României continuă să reziste unei listări duale, la Bucureşti şi la Londra.
Fondul, acţionarul unic minoritar al companiei, care a obţinut aprobarea Guvernului pentru IPO, stabilise iniţial data de 15 noiembrie ca termen limită pentru listare.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul deţine participaţii minoritare într-o serie de companii de stat, inclusiv 20% din Hidroelectrica.
Reprezentanţii Franklin Templeton au declarat marţi, pentru Reuters, că planurile pentru listarea unei participaţii de 15% – 20% la Hidroelectrica, într-o tranzacţie de 2,5 miliarde de euro (2,43 miliarde de dolari), ar putea fi reduse, dacă Guvernul României continuă să reziste unei listări duale, la Bucureşti şi la Londra.
“Există semne majore de întrebare privind capacitatea de a vinde 15% din Hidroelectrica doar printr-o listare locală. Pentru a finaliza o listare pe Bursa de Valori Bucureşti, tranzacţia este posibil să trebuiască să fie redusă la 1 – 1,5 miliarde de euro”, a afirmat Marius Dan, director general adjunct, Franklin Templeton (FT) Bucureşti.
Guvernul vrea o listare la Bucureşti pentru a promova lichiditatea pe piaţa internă. IPO va implica vânzarea acţiunilor Fondului la Hidroelectrica, nu a acţiunilor Guvernului.
Dan a declarat că în următoarele săptămâni reprezentanţii FP vor căuta să aibă o întâlnire cu premierul şi liderii coaliţiei aflată la guvernare pentru a prezenta recomandarea consorţiului de bănci selectat pentru listarea duală, în vederea atragerii investitorilor.
“Chiar dacă va fi o listare doar la Bucureşti, ne angajăm să continuăm procesul şi să-l finalizăm cât mai curând posibil. Acestea fiind spuse, nu suntem un vânzător al Hidroelectrica la orice preţ”, a explicat Dan.
Acesta a adăugat că Fondul va începe să aibă întâlniri “preliminare” pentru IPO în următoarele două-trei săptămâni.
“Vom încerca să finalizăm listarea Hidroelectrica cât mai curând, dar, de unde suntem astăzi, fereastra optimă de oportunitate pare să fie martie sau aprilie anul viitor”, a apreciat Dan.
Reducerea nivelului listării va însemna de asemenea că Guvernul nu-şi va respecta angajamentul de a lista 15% din Hidroelectrica până la mijlocul lui 2023, ca parte a ţintelor convenite cu UE pentru fondurile de redresare post-pandemie.
De asemenea, Fondul vrea să finalizeze IPO producătorului de sare Salrom până în mai 2023, a adăugat Dan.