Fondul suveran al Rusiei va fi principala sursă de finanţare pentru un deficit bugetar care în acest an ar urma să se ridice la 21,6 miliarde de dolari

Banca centrala a Rusiei a Sursa foto: cbr.ru

Fondul suveran al Rusiei (NWF), unde se acumulează veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei, va fi principala sursă de finanţare pentru un deficit bugetar care în acest an ar urma să se ridice la 1.600 miliarde de ruble (21,6 miliarde de dolari), a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Anton Siluanov, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.

„National Wealth Fund va fi principala sursă de finanţare a cheltuielilor în viitorul apropiat”, a spus Anton Siluanov, adăugând că va fi introdusă o limită de cheltuieli pentru a evita epuizarea fondului suveran. “Dacă veniturile la buget vor fi mai mari decât s-a planificat, vom cheltui mai puţin de la fondul suveran. În caz contrar, vom cheltui mai mult”, a adăugat Siluanov.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În plus, Rusia va direcţiona suma de 50 de miliarde de ruble de la fondul suveran pentru a susţine capitalul Gazprombank, deoarece această bancă are nevoie de fonduri suplimentare pentru a putea derula proiecte de infrastructură. Pe lângă Gazprombank, guvernul de la Moscova intenţionează să utilizeze bani de la fondul suveran pentru a recapitaliza compania aeriană Aeroflot şi compania naţională de căi ferate Russian Railways, fără a preciza care vor fi sumele alocate pentru a sprijini aceste companii.

Anton Siluanov a mai spus că Ministerul Finanţelor vrea să ajusteze o regulă fiscală care este destinată să protejeze Rusia de fluctuaţiile preţului petrolului. Conform prevederilor actuale, Rusia nu poate cheltui mai mult decât veniturile care nu au legătură cu petrolul şi gazele naturale alături de veniturile rezultate de pe urma vânzării petrolului peste un anumit nivel de preţ. Oficialii de la Moscova au relaxat deja această regulă pentru a creşte chletuielile statului şi împrumuturile în ideea de a combate pandemia de COVID-19 în 2020-2021.

„În condiţiile actuale, vechile reguli nu mai pot fi implementate. Ministerul de Finanţe a făcut propuneri pentru un nou set de reguli bugetare pe care guvernul le va analiza”, a spus Siluanov. Acesta a mai spus că Rusia nu se va împrumuta de pe piaţa internă în acest an dar ar putea reveni treptat pe piaţă în 2023, dacă inflaţia şi preţul obligaţiunilor guvernamentale se vor stabiliza.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: