Forvis Mazars: 8 din 10 lideri din România vor să extindă activitatea companiei în altă țară, dar doar pentru o treime dintre companii este o prioritate strategică

harta Europa Centrală și de Est Sursa foto: Dreamstime

Circa 82% dintre liderii din România afirmă că organizațiile lor intenționează să se extindă într-o nouă țară în următorii cinci ani, însă doar pentru 32% dintre companiile din România expansiunea internațională este considerată o prioritate strategică, arată cel mai recent barometru C-suite realizat de Forvis Mazars, companie internațională de audit, taxe și consultanță.

90% dintre liderii C-suite din România au o perspectivă pozitivă de creștere în 2025

În ciuda acestui optimism, liderii români rămân conștienți de provocările care pot împiedica progresul. Principalele preocupări care amenință dezvoltarea vizează creșterea concurenței (36%), noile reglementări (28%) și tensiunile sau instabilitatea politică (28%). Aceste temeri evidențiază o atenție mai mare asupra problemelor politice și de reglementare comparativ cu alte piețe din ECE, subliniind importanța adaptabilității și a viziunii strategice în leadershipul de afaceri din România.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pe lângă aceste provocări interne, tendințele externe vor influența decisiv mediul de afaceri. Creșterea concurenței (48%) este principalul factor extern, urmat de tendințele economice (36%) și energetice (34%), care rămân, de asemenea, aspecte esențiale de luat în considerare.

Acest lucru marchează o schimbare față de 2023, când liderii români considerau prețurile și lipsa resurselor energetice (61%) drept principale amenințări. În prezent, creșterea concurenței devine factorul predominant, o tendință reflectată atât la nivel regional, cât și global.

În România, principalele priorități strategice se concentrează pe sustenabilitate, expansiune internațională și transformarea IT/tehnologică a organizațiilor. Un procent semnificativ de 46% dintre companii acordă prioritate sustenabilității, recunoscând importanța tot mai mare a responsabilității față de mediu. Expansiunea internațională urmează îndeaproape, 32% dintre organizații concentrându-se pe extinderea activității dincolo de România. În paralel, 28% dintre afaceri sunt dedicate transformării IT/tehnologice, cu scopul de a spori eficiența și inovația într-un mediu digital în continuă schimbare.

Sustenabilitatea reprezintă principala prioritate strategică pentru liderii C-suite din România

În 2025, 46% dintre companiile din România prioritizează strategiile de sustenabilitate, un procent mai mare decât media din ECE (42%), dar ușor sub nivelul global (53%). Jumătate dintre companiile din România (50%) publică un raport de sustenabilitate, iar 76% dintre acestea integrează rapoartele de sustenabilitate cu rapoartele financiare.

În ceea ce privește pregătirea, 40% dintre companii afirmă că sunt „complet pregătite” pentru a respecta reglementările privind raportarea de sustenabilitate, în timp ce 44% se consideră „în mare măsură pregătite.” Inițiativa Global Reporting (GRI) este referința principală și cea mai influentă care ghidează aceste rapoarte.

Subiectele principale incluse în rapoartele de sustenabilitate din România sunt schimbările climatice și emisiile de carbon (60%), economia circulară (52%) și drepturile omului (50%). Cele mai mari provocări menționate sunt înțelegerea reglementărilor (56%) și găsirea furnizorului potrivit (40%).

Companiile din România se orientează spre piețele externe pentru creștere continuă

Deși 32% dintre companiile din România consideră expansiunea internațională o prioritate strategică, 82% dintre lideri afirmă că organizațiile lor intenționează să se extindă într-o nouă țară în următorii cinci ani.

Germania este destinația principală pentru extindere (12%), urmată de Ungaria, Italia, Olanda, Elveția și SUA (câte 7% fiecare).

Principalele provocări cu care se confruntă companiile atunci când se extind în străinătate includ asigurarea unei forțe de muncă locale (59%) și înțelegerea reglementărilor locale (54%). Stabilirea lanțurilor de aprovizionare locale și localizarea produselor sau serviciilor sunt, de asemenea, preocupări majore, fiind menționate de 44% dintre respondenți.

Dino Ebneter, Country Managing Partner, Forvis Mazars în România, a menționat: „ Expansiunea internațională continuă să fie una dintre principalele priorități strategice ale companiilor din România. Viziunea pe termen lung este încurajatoare, deoarece reflectă faptul că majoritatea companiilor nu reacționează doar la presiunile pieței, ci planifică activ dezvoltarea transfrontalieră. Locația strategică a României, accesul la piața Uniunii Europene și forța de muncă tot mai calificată oferă o bază solidă pentru companiile care urmăresc să se extindă internațional. Următorul pas este transformarea ambiției în acțiune, susținută de expertiză locală, adaptabilitate culturală și o planificare strategică solidă.”

Transformarea IT/tehnologică a reprezentat o prioritate majoră pentru companiile din România în ultimii cinci ani

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În România, 68% dintre liderii C-suite dispun deja de o strategie de transformare a companiei cu ajutorul tehnologiei. Dintre aceștia, 54% au implementat strategii pentru inteligența artificială generativă, iar 44% pentru inteligența artificială discriminatorie, poziționând România la un nivel comparabil cu alte țări din ECE, deși ușor sub media globală.

Cu toate acestea, 80% dintre lideri sunt încrezători în rentabilitatea investițiilor în transformarea digitală, un nivel de încredere similar fiind exprimat și pentru inteligența artificială generativă (76%), în timp ce pentru cea discriminatorie este ușor mai redus (62%). Principala prioritate a transformării digitale rămâne îmbunătățirea eficienței și productivității (54%).

Principalul obstacol în calea succesului este reprezentat de costurile sau bugetul limitat (44%), urmat de viteza și complexitatea implementării (42%) și de preocupările legate de securitate și conformitate cu reglementările (42%).

Inteligența artificială este considerată un factor important de 86% dintre lideri, 34% anticipând un „impact major” și 52% un „impact minor”. În prezent, 70% dintre companii utilizează IA pentru procese interne, iar 64% o aplică în produse sau servicii comerciale. Principalele obiective ale implementării IA sunt excelența operațională (28%) și susținerea inițiativelor de creștere (23%).

Cu toate acestea, preocupările etice persistă: 80% dintre liderii C-suite exprimă un anumit nivel de îngrijorare față de IA, 33% dintre aceștia considerând aceste îngrijorări ca fiind „majore”. În plus, 60% dintre lideri consideră că reglementarea IA este fie „esențială”, fie „foarte importantă”.

Barometrul C-suite realizat de Forvis Mazars în 2025 reflectă opiniile a peste 1.700 de lideri C-suite din mai mult de 35 de țări și teritorii.

Studiul arată că majoritatea (93%) liderilor C-suite la nivel global au o viziune pozitivă asupra creșterii organizațiilor lor, însă provocările persistă. Rezultatele indică o creștere semnificativă a concurenței și a instabilității geopolitice la nivel global, aceste tendințe reprezentând cei mai importanți factori care influențează organizațiile și care ar putea încetini creșterea acestora.

La nivel regional, barometrul analizează perspectivele a 250 de executivi din Europa Centrală și de Est (ECE). Liderii din ECE rămân optimiști, cu nouă din zece executivi având o perspectivă solidă de creștere pentru afacerile lor în 2025.

Cu toate acestea, liderii C-suite din ECE identifică creșterea concurenței (38%), incertitudinea economică (32%) și prețurile energiei (31%) drept principalii factori care pot încetini ritmul de creștere. Factorii menționați sunt recunoscuți și de liderii de la nivel global, iar estimările indică faptul că aceștia vor continua să creeze provocări și în cursul acestui an.

Deși liderii rămân angajați în abordarea acestor tendințe care se preconizează că vor influența afacerile pe termen lung, creșterea organică (35%) rămâne cea mai importantă sursă de dezvoltare pentru companiile din regiune, urmată de capitalul privat (32%), un factor nou față de anul precedent, și de alianțele strategice/joint ventures (21%).

Este remarcabilă determinarea și optimismul liderilor în fața tendințelor majore care le influențează afacerile. În timp ce creșterea organică (35%) rămâne principalul motor al dezvoltării companiilor din regiune, complexitățile și conflictele din piețele globale sugerează că aceasta ar putea să nu fie suficientă pentru atingerea ambițiilor de creștere. În consecință, tot mai multe organizații se îndreaptă către capitalul privat (32%) și alianțele strategice/joint ventures (21%) pentru a rămâne competitive. Există, de asemenea, zone care oferă o perspectivă diferită asupra mediului de afaceri, semnalând obstacole potențiale pentru creșterea și extinderea pe termen lung.”, a menționat Milan Prokopius, CEE Regional Chair, Forvis Mazars în ECE și Asia Centrală.

Priorități strategice în următorii trei-cinci ani

  • Transformarea IT/tehnologică reprezintă principala prioritate strategică pentru o treime dintre lideri (33%), cu o creștere de un punct procentual în ECE în ultimele 12 luni, alături de ceilalți lideri C-suite globali (43%).
  • Expansiunea internațională ocupă locul al doilea în topul priorităților din ECE (30%), menținând un nivel constant față de anul precedent.
  • Strategiile de sustenabilitate reprezintă a treia prioritate, având un potențial semnificativ de a redefini companiile, selectată de 28% dintre lideri, cu o creștere de opt puncte față de aceeași perioadă din 2024.

Cele mai importante priorități de transformare digitală pentru liderii din ECE sunt eficiența și productivitatea (50%), apropiate de media globală de 55%, urmate de securitate (46%), cu patru puncte peste media globală. În concordanță cu alți lideri C-suite la nivel global (37%), managementul riscurilor este, de asemenea, esențial în regiune (43%).

Adoptarea celor mai noi tendințe tehnologice pare să fi încetinit. În privința inteligenței artificiale, numai o treime dintre liderii din ECE consideră că IA generativă va avea un impact semnificativ asupra organizației lor. Aceasta reprezintă o scădere de nouă puncte față de 2024 și cu 15 puncte sub media globală.

Investițiile în expansiunea internațională

Liderii C-suite mențin expansiunea internațională ca prioritate strategică principală. Un sfert dintre liderii din întreaga lume și opt din zece companii din ECE (85%) plănuiesc să se extindă internațional într-o nouă țară în următorii cinci ani. Principalele destinații vizate de companiile din ECE pentru expansiune sunt Germania, Statele Unite, Austria și Ungaria.

Oamenii continuă să fie principala prioritate

În condițiile în care mai mult de jumătate (54%) dintre executivi raportează dificultăți în recrutarea de talente în organizațiile lor, liderii C-suite din ECE par să fi subestimat importanța abordării penuriei de talente ca parte a priorităților strategice, mai ales dacă expansiunea internațională se află pe primul loc în agenda lor.

Strategiile noi sau revizuite de recrutare nu apar în primele cinci priorități ale liderilor; totuși, presiunea tot mai mare legată de recrutarea talentelor a crescut cu 13 puncte față de 2024.

Principalele dificultăți de recrutare în ECE se înregistrează la nivelul absolvenților, entry-level și middle management. La nivel regional, liderii raportează dificultăți mai mici în recrutarea seniorilor, comparativ cu alți lideri C-suite la nivel global.

Politicile de lucru hibrid reprezintă o prioritate mai redusă în ECE (26%) comparativ cu nivelul global (39%). În cazul organizațiilor din regiune care implementează modele hibride, principalul obiectiv este asigurarea unei flexibilități depline.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.