Fostul ambasador Luca Niculescu, numit secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Luca Niculescu a fost numit secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, potrivit unei decizii publicate vineri în Monitorul Oficial.

Acesta se va ocupa de procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În data de 11 iulie, Luca Niculescu a fost rechemat din calitatea de ambasador al României în Franța.

Luca Niculescu a fost ambsadorul României la Paris timp de șase ani, în timp ce un post diplomatic durează, de regulă, patru ani.

Recent, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că își extinde din nou organigrama, cu circa 100 de posturi, din care peste 60 doar pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unul dintre acestea fiind și un nou post de secretar de stat, cel de-al șaselea din cadrul ministerului.

„Prin Hotărârea aprobată va fi înfiinţat un post de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE şi pentru a face demersurile diplomatice adecvate. În Centrala MAE se suplimentează cu 40 numărul de posturi (din care 10 pentru structura OCDE, 5 pentru funcţionarea Agentului Guvernamental pentru CEDO, 25 pentru activitatea consulară). Pentru Serviciul Exterior al MAE se suplimentează cu 57 de posturi pentru susţinerea aderării României la OCDE şi pentru activităţi consulare”, se precizează în comunicatul citat.

România a înființat anterior un Comitet interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, care are rolul de a elabora strategia de promovare a candidaturii României la OCDE, cu stabilirea unui calendar de acțiuni, evenimente și buget, precum și de a coordona demersurile instituțiilor implicate în acest proces. Acesta este coordonat de Secretariatul General al Guvernului.

Reamintim că în data de 25 ianuarie 2022 Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România. Alături de țara noastră, decizia de deschidere a negocierilor s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru. (Detalii, AICI)

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *