MAE creează 100 de posturi, dintre care peste 60 pentru aderarea României la OCDE

OECD, OCDE Sursa foto: Dreamstime

Ministerul Afacerilor Externe își extinde din nou organigrama, cu circa 100 de posturi, din care peste 60 doar pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unul dintre acestea fiind și un nou post de secretar de stat, cel de-al șaselea din cadrul ministerului.

Mai precis, miercuri, Guvernul a aprobat o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unui nou post de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE și pentru suplimentarea de posturi în cadrul MAE, deși în acest moment angajările la stat sunt înghețate. Reamintim că MAE a mai realizat o suplimentare de posturi, în ultimele luni, când a fost suplimentat şi numărul de funcţii de demnitate publică, de la patru la cinci secretari de stat.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, modificările organizatorice răspund obiectivului de continuare a demersurilor de susţinere a aderării României la OCDE, respectiv îmbunătăţirii serviciilor consulare pentru comunităţile de români din afara graniţelor, inclusiv pentru obţinerea unor documente de stare civilă, identitate, căsătorie, notariale, în materie de cetăţenie.

„Prin Hotărârea aprobată va fi înfiinţat un post de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE şi pentru a face demersurile diplomatice adecvate. În Centrala MAE se suplimentează cu 40 numărul de posturi (din care 10 pentru structura OCDE, 5 pentru funcţionarea Agentului Guvernamental pentru CEDO, 25 pentru activitatea consulară). Pentru Serviciul Exterior al MAE se suplimentează cu 57 de posturi pentru susţinerea aderării României la OCDE şi pentru activităţi consulare”, se precizează în comunicatul citat.

Radu Puchiu, coordonator al Consiliului interministerial pentru relațiile cu OCDE, a declarat pentru Economedia că numărul de posturi este mare pentru o structură de coordonare, iar în plus entitatea ar trebui să fie în subordonarea Secretariatului General al Guvernului, nu la MAE.

România a înființat anterior un Comitet interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, care are rolul de a elabora strategia de promovare a candidaturii României la OCDE, cu stabilirea unui calendar de acțiuni, evenimente și buget, precum și de a coordona demersurile instituțiilor implicate în acest proces. Acesta este coordonat de Secretariatul General al Guvernului.

Reamintim că în data de 25 ianuarie 2022 Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România. Alături de țara noastră, decizia de deschidere a negocierilor s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru. (Detalii, AICI)

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *