Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui susţine, luni, că plafonarea contribuţiilor pentru salariile mari, propusă de ministrul de Finanţe, „ar fi o abordare greşită”, întrucât un român care munceşte pe salariul minim nu ar beneficia cu absolut nimic.
„Plafonarea contribuţiilor pentru salariile mari înseamnă reducerea taxelor doar pentru câţiva. Este interesantă oferta ministrului de finanţe, dar ar fi o abordare greşită. Soluţia corectă este una care s-ar aplica întregii populaţii. Mai precis să reducem taxele pe echivalentul unui salariu minim. Înţeleg că nu e avansată de formula actuală a guvernului pentru simplul fapt că n-a fost ideea PNL. Nu e un motiv suficient de solid ca să nu faci bine României”, a scris, luni, pe Facebook, fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui.
Potrivit acestuia, „un român care munceşte pe salariul minim nu ar beneficia cu absolut nimic de o plafonare a poverii fiscale pentru cele mai mari salarii”.
„Lui, statul i-ar lua în continuare aproape jumătate din muncă. El va fi în continuare cel mai taxat cetăţean european. Şi, din cauza asta, cel mai gonit cetăţean de pe piaţa muncii din propria lui ţară. Un rău imens şi constant pe care ni-l face statul. Soluţia corectă (şi simultan liberală) este să reducem taxele pentru toţi românii şi nu doar pentru câţiva cu salarii mari”, a mai scris Năsui.
Acesta afirmă că „românii nu sunt săraci, sunt sărăciţi”.
„Abia după ce nu o să mai avem un stat care să-i ţină în sărăcie printr-o taxare aberantă a muncii putem să ne permitem fineţuri de tipul plafonării taxelor doar pentru cei mai favorizaţi. Numai aşa putem avansa ca societate şi putem deschide calea cât mai multor români către bunăstare – mai întâi trebuie să scădem povara fiscală pentru toată lumea”, a mai scris Năsui.
Eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii, trebuie discutată la pachet cu o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă, spune ministrul demis al Finanţelor, Dan Vîlceanu, în emisiunea Ora de Profit.ro, explicând că trebuie analizată cu atenţie inclusiv situaţia contribuţiei la sănătate.
„E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumenteaă ministrul.
Citește și: Plafonarea contribuțiilor la sănătate. Ce avantaje și dezavantaje ar aduce măsura