Fostul ministrul al Sănătății Vlad Voiculescu: Plafonarea contribuțiilor la sănătate este reversul unei taxări progresive

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu afirmă că propunerea ministrului interimar al Finanțelor Dan Vîlceanu de a plafona contribuțiile la sănătate este reversul unei taxări progresive, astfel că cei care câștigă mai mult vor plăti procentual mai puțin, măsură care ignoră problema echității taxării din România, respectiv impozitarea excesivă a salariilor mici, și văduvește bugetul sănătății în plină criză sanitară, după cum a scris și Economedia aici.

Ministrul demis al Finanțelor, Dan Vîlceanu, spunea ieri că se gândește la plafonarea contribuțiilor la sănătate, care ar trebui discutată în paralel cu eliminarea excepţiilor la taxarea muncii, cum sunt scutirile acordate angajaţilor din IT şi construcţii pentru o diminuare treptată a poverii fiscale pe muncă. „E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”, argumenta ministrul Dan Vîlceanu, duminică.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu susține că sistemul de taxare din România penalizează deja salariile mici, iar măsura plafonării contribuțiilor la sănătate va face de asemenea ca cei care câștigă mai mult să plătească procentual mai puțin.

Postarea integrală a lui Vlad Voiculescu:

„Plafonarea contribuțiilor la sănătate.
Zilele trecute domnul ministru demis Vâlceanu ne-a spus că se gândește la plafonarea contribuțiilor la sănătate. Argumentele dânsului au sunat așa: „E incorect ca cineva cu salariu mare să plătească 10%, iar altul cu salariu mic o sumă mult mai mică, dar cu aceleaşi servicii”.
𝐏𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚̆:
Formularea este ușor manipulatoare. Compară mere cu pere. Domnul ministru compară un procent (10%) cu o exprimare manipulatoare “o sumă mult mai mică” – în fapt, este vorba tot de același procent (10%).
𝐏𝐞 𝐟𝐨𝐧𝐝:
Sistemul de taxare din România avantajează capitalul, formele independente de organizare (microîntreprinderile cu cifră de afaceri de până la 1,000,000 euro plătesc o sumă ridicolă inclusiv pentru activități de consultanță și management) și penalizează tocmai munca salarizată, dar în special salariile mici.
Mai pe românește: costurile totale pentru a plăti un salariu de până la 1000 de euro sunt mai mari în România decât în Austria și aproape orice altă țară din vestul Europei.
Cu cât salariul crește, cu atât impozitarea în România devine mai avantajoasă, în principal datorită cotei unice de impozitare (vs. impozitare progresivă în mai toate țările din vestul Europei).
Ce propune acum PNL prin domnul Vâlceanu este de fapt reversul unei taxări progresive (care ar însemna un % mai mare la salariu mai mare). PNL propune ca cei care câștigă mai mult să plătească procentual mai puțin.
Propunerea PNL:
1. ar văduvi cel puțin temporar bugetul sănătății de sume consistente, în plină criză sanitară;
2. nu are echivalent în Europa de vest;
3. ignoră principala problemă de echitate a taxării din România: impozitarea excesivă a salariilor mici, pentru care soluția este cea propusă de Claudiu Nasui: zero taxe pe salariul minim!”

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *