Fostul proprietar al hotelului Opera Plaza din Cluj și-a orientat investițiile înspre turismul italian, după ce a vândut unitatea de cazare către UBB

calabria Foto: Actualdecluj.ro/ arhiva Calin Buzoianu

Mai mulți oameni de afaceri care au la Cluj proiecte în imobiliare, turism și în sectorul de evenimente au început să se orienteze înspre turismul italian și au cumpărat apartamente în zona Calabria, relatează Actualdecluj.ro, care îl citează pe Călin Buzoianu. Acesta a început să investească în sudul însorit după ce a vândut hotelul Opera Plaza din Cluj. Următorul proiect: renovarea unui hotel pe malul mării Tireniene.

Călin Buzoianu este unul dintre clujenii care au făcut achiziții în Calabria – acesta s-a orientat înspre turismul italian după ce a ieșit dintr-un business HoReCa în Cluj: în 2021, omul de afaceri a vândut hotelul Opera Plaza către Universitatea Babeș-Bolyai, pentru 40 de milioane de lei (peste 9 milioane de euro).

Omul de afaceri spune că a făcut ulterior o serie de achiziții într-o zonă turistică din Italia, despre care consideră că are mare potențial de dezvoltare. “Eu am investit 350.000 de euro și am opt apartamente cu una-trei camere. Cu suma asta în Cluj-Napoca îți iei două apartamente. De fapt, s-a format o colectivitate mică clujeană aici, în Italia. Sunt și alți oameni de afaceri din Cluj care au cumpărat, împreună, cam 20 de apartamente. Acestea se închiriază, mai ales în sezonul turistic, dar există și varianta de vânzare. Sunt și alte apartamente pe piață, sunt multe oportunități în zonă. De obicei, acestea se închiriază local în zonă, iar în perioana de vârf de sezon solicitarea e foarte mare din partea italienilor care vin în sud la mare”, spune Călin Buzoianu.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Dacă vrei să vezi ce oferă, turistic, Calabria, conform prezentărilor de pe site-uri italiene, regiunea din sudul țării este caracterizată prin „diversitatea incredibilă a peisajelor sale, cu apropierea munților, de o mare splendidă care atrage turiști din întreaga lume”. „Are plaje nisipoase, orașe în vârf de deal și mări de smarald”, care îi impresionează pe fanii Italiei, însă această regiune sudică rămâne „o bijuterie nedescoperită”, notează publicația britanică The Guardian.

La întrebarea „de ce investiții în imobiliare/ turism în Calabria?”, Călin Buzoianu are un răspuns mai concis. “E frumos, ieftin și bun”, sintetizează omul de afaceri. “Eu am ajuns din întâmplare aici, am vrut să îmi caut un loc de vacanță și am găsit zona printr-un prieten. Locul e minunat. În Calabria, principalii turiști sunt italienii, în proporție de 70-80%. Sunt mulți englezi și nordici care au cumpărat locuințe și, de ceva vreme, și polonezii au făcut multe achiziții în zonă”, spune Buzoianu. Acesta menționează că a început achizițiile în urmă cu 3 ani. “Apartamentele se închiriază, sunt pe piață, avem deja clienți care revin”, completează acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Vârful de sezon în turism e reprezentat de lunile iulie și august.

“De obicei, vara se închiriază, iar chiriile sunt în creștere. E o solicitare tot mai mare pentru zona litorală și spre sud, iar prețurile sunt la jumătate. În iulie suntem undeva la 70% grad de ocupate, iar în august e plin. Ideea e să lărgim paleta. Vestul are vacanțe în perioada aceasta, dar Estul preferă capetele de sezon, când nu e așa cald. Așa că ne-am dori să extindem sezonul, iar o complementaritate duce la un randament superior”, explică Buzoianu.

În ceea ce privește prețurile, închirierea unui apartament cu 3 camere costă 2500 euro pe toată luna august.

“Turismul clujean trăiește pe aparate, pe câteva evenimente pe an. România nu are încă 3 milioane de turiști, în vreme ce Budapesta, singură, are mult mai mult de atât. Cât despre Italia, în 2023 au avut record de turism, după ce țara a fost puternic afectată de pandemie. Vorbim de o țară care are un procent semnificativ din patrimoniul mondial UNESCO”, spune Buzoianu despre calculele turistice care ar justifica investiții în Italia.

Mai precis, conform datelor oficiale de la Ministerul Turismului, în anul 2024 România a atras aproape 2,4 milioane de turiști străini, cu 13,5% mai mulți față de anul anterior. Numărul sosirilor în structurile de primire turistică a ajuns la 14,2 milioane, înregistrând o creștere de 4,5% față de anul precedent. Pe de altă parte, Italia, cu unele dintre cele mai celebre destinații de turism europene, e mult mai departe. În Italia, în 2023 sosirile înregistrate în unități de cazare precum hotelurile au crescut anual cu 13,4%, ajungând la peste 134 de milioane, cea mai mare cifră înregistrată vreodată, conform Reuters. Numărul total de nopți petrecute în hoteluri și alte facilități similare a crescut cu aproape 10%, ajungând la 451 de milioane.

Următorul proiect major al clujenilor vizează însă o investiție mult mai amplă decât achiziția de apartamente –printr-o firmă cu mai mulți acționari români și italieni, controlată de fostul proprietar al Opera Plaza, acesta a achiziționat un hotel de 15.000 mp în Fuscaldo, tot în Calabria. Potrivit lui Călin Buzoianu, achiziția a fost de 1,5 milioane de euro, iar pentru renovare ar urma să fie accesate inclusiv fonduri din PNRR-ul italian. “Acest hotel era un reper pentru zonă, suntem considerați investitori strategici”, spune Buzoianu. Așadar, următorul șantier ar urma să fie italian și vizează renovarea unuia dintre cele mai renumite locuri de ospitalitate de pe coasta tireniană din Cosenza.
Deocamdată se mai lucrează la finanțare, iar proiectul a fost trasat

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.