FOTO Cum arată stadioanele care găzduiesc meciurile Euro 2024

allianz arena euro Sursa foto: Allianz Arena/ Facebook

Cu panourile sale dispuse în formă de diamant, punctul culminant arhitectural al Euro 2024 din acest an e stadionul Allianz Arena, care va fi redenumit Munich Football Arena pentru turneu și care a fost proiectat de studioul elvețian Herzog & de Meuron, notează publicația de specialitate Dezeen, care face o trecere în revistă a celor 10 stadioane care vor găzdui meciuri în următoarea lună și a arhitecturii lor.

Allianz Arena / Munich Football Arena, München, de Herzog și de Meuron

Inaugurat în 2005, înainte de Cupa Mondială din 2006, stadionul Allianz Arena/ Munich Football Arena de 70.000 de locuri este învelit cu o placare distinctivă realizată din panouri ETFE umflate dispuse în formă de diamant. Panourile translucide permit iluminarea exterioară a stadionului pe timp de noapte.

Arena de fotbal din München a găzduit primul meci al turneului, Scoția – Germania.

Bannere înainte de meciul din faza grupelor UEFA EURO 2024 dintre România și Ucraina la Munich Football Arena pe 17 iunie 2024 în München, Germania. (Foto de Shaun Botterill/Getty Images)

Olympiastadion, Berlin, de Werner March și Albert Speer

Puține stadioane au o istorie la fel de îndelungată ca Olympiastadion, care a fost proiectat inițial de arhitecții germani Werner March și Albert Speer ca piesă centrală a infamelor Jocuri Olimpice de vară din 1936.

Stadionul are o formă instantaneu recognoscibilă, cu bolul său de scaune întrerupt de un spațiu mare în care a fost plasată torța olimpică originală.

După ce a găzduit Jocurile Olimpice și Cupa Mondială din 1974, stadionul a trecut printr-o renovare amplă în 2004, înainte de Cupa Mondială din 2006, la fel ca multe stadioane din această listă.

Sursa foto: Olympiastadion Berlin/ Facebook

Olympiastadion va găzdui finala turneului pe 14 iulie.

Sursa foto: Olympiastadion Berlin/ Facebook

 

Westfalenstadion / BVB Stadion Dortmund, Dortmund, de Planungsgruppe Drahtler

La fel ca mai multe stadioane care au găzduit meciuri în cadrul turneului, Westfalenstadion a fost proiectat folosind elemente prefabricate pentru Cupa Mondială din 1974.

Tribunele originale separate, cu patru acoperișuri, au fost extinse și conectate într-un bol în anii 1990, structura fiind susținută de opt stâlpi structurali de un galben strălucitor, care dau stadionului un aer high-tech.

Cu o capacitate de peste 80.000 de locuri, stadionul este acum cel mai mare din Germania, deși aceasta va fi redusă pentru Euro 2024, deoarece zonele de siguranță au fost transformate în scaune.

Foto: Wikipedia

MHPArena, Stuttgart, de Paul Bonatz și Friedrich Scholer și Schlaich Bergermann Partner

Un alt stadion care a găzduit meciuri la Cupa Mondială din 1974 și 2006, MHPArena a fost proiectat inițial de arhitecții germani Paul Bonatz și Friedrich Scholer la începutul anilor 1930.

De atunci, a fost renovat de mai multe ori, cel mai spectaculos înaintea Campionatelor Mondiale de Atletism din 1993, când a fost adăugat un acoperiș textil.

Proiectat de Schlaich Bergermann Partner din Stuttgart, acoperișul este susținut de un cadru de oțel curbat care înconjoară întregul stadion.

Foto: MHP stuttgart arena/ Facebook

Red Bull Arena, Leipzig, de Wirth + Wirth Architekten

Construit direct în incinta Zentralstadion din anii 1950, actualul stadion de 45.000 de locuri din Leipzig a fost construit în 2005 înaintea Cupei Mondiale din 2006.

Proiectate de Wirth + Wirth Architekten, tribunele originale și intrarea păstrează o serie de poduri care asigură accesul la noua arenă. Tribunele au fost ecologizate, sub ele fiind construită o parcare.

Sursa foto: RedBull Arena / Facebook

Lista integrală a stadioanelor care vor găzdui meciurile competiției și descrierea lor pot fi găsite AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: