Mark Zuckerberg este ultimul dintre miliardarii americani care au cheltuit zeci de milioane de dolari pentru un avanpost costisitor în capitala aurită a lui Donald Trump, scrie Politico.
Timp de o lună, vecinii din cartierul luxos Woodland Normanstone din Washington au speculat cu privire la cumpărătorul neidentificat care a plătit 23 de milioane de dolari în numerar pentru o vilă de 1.400 de metri pătrați. Vânzarea a fost a treia cea mai scumpă din istoria orașului și a fost învăluită în secret, agenții imobiliari fiind obligați să respecte acorduri de confidențialitate. La scurt timp după încheierea tranzacției, la începutul lunii martie, imaginile casei au devenit pixelate pe Google Maps.
Dar luni, în aceeași zi în care site-urile de urmărire a zborurilor au dezvăluit că avionul privat al directorului general al Meta a aterizat pe aeroportul Dulles, vecinii au văzut o intensificare a activității la casă, care a fost în mare parte întunecată timp de luni de zile.
Iar miercuri, în aceeași zi în care Zuckerberg a fost văzut la Casa Albă, un purtător de cuvânt al Meta a confirmat acest lucru pentru revista Politico: „Mark și Priscilla au cumpărat o casă în D.C., ceea ce îi va permite lui Mark să petreacă mai mult timp acolo, în timp ce Meta își continuă activitatea pe probleme de politică legate de conducerea tehnologiei americane”, a spus purtătorul de cuvânt într-o declarație cu referire la Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan.
Așadar, de ce ar simți șeful unei companii cu sediul în California, fără legături personale deosebite cu Washingtonul, nevoia de a cumpăra o casă în capitală, cu atât mai puțin una dintre cele mai scumpe locuințe vândute vreodată?
Meta spune că va petrece mai mult timp aici, iar o casă privată este mai sigură și mai convenabilă. Aceasta ar fi în concordanță cu amprenta lui Zuckerberg în alte locuri pe care le vizitează. Acesta deține proprietăți în Palo Alto, Lake Tahoe și Hawaii, printre altele.
Dar profesioniștii din domeniul imobiliar care au urmărit creșterea bruscă a numărului de tranzacții imobiliare în D.C. spun că un interes nou în Washington reflectă cultura celei de-a doua administrații Trump – în care directorii executivi din sectorul privat au primit mesajul că drumul către inima administrației este să se prezinte personal.
„Cred că este vorba de proximitate și de a fi aici”, a declarat Tom Daley, un veteran îndelungat al jocurilor imobiliare de lux din Washington. „Este ultima plecăciune în fața omului de la Casa Albă. Pentru mine, este o reminiscență a vremurilor când Hotelul Trump era Hotelul Trump. El observă cine este acolo. Este o modalitate ușoară de a spune, ‘Hei, suntem cu tine. Aici suntem. Sunt sigur că o ia ca pe un compliment suprem”.
Cu alte cuvinte, reședința din Washington a unui director general din afara orașului nu înseamnă doar să aibă un loc unde să doarmă în timpul călătoriilor ocazionale în capitală – este mai degrabă o ambasadă personală pe lângă administrație, o întruchipare fizică a bunelor relații dintre o anumită clasă de titan corporatist și guvernul Statelor Unite.
De fapt, tendința magnaților de a cumpăra o proprietate la Washington este anterioară celei de-a doua ere Trump. Fondatorul Amazon și proprietarul Washington Post, Jeff Bezos, și-a cumpărat propria proprietate de 23 de milioane de dolari în Kalorama în 2016. În 2021, cofondatorul Paypal și mega-donatorul conservator Peter Theil a plătit 13 milioane de dolari pentru un conac beaux-arts la colț de noua locuință a lui Zuckerberg.
Dar mogulizarea celor mai scumpe cartiere din D.C. s-a accelerat cu adevărat în ultimul an. Eric Schmidt, fostul CEO al Google, a plătit anul trecut 15 milioane de dolari pentru o reședință din Georgetown ocupată cândva de Jacqueline Kennedy. David Sacks, cofondator al PayPal, care în prezent ocupă funcția de țar al inteligenței artificiale și al domeniului cripto la Casa Albă, a cheltuit 10,3 milioane de dolari pe un penthouse din nord-vestul D.C. Fostul director al eBay, Jeff Skoll, a plătit toamna trecută 17 milioane de dolari pentru două proprietăți din suburbiile Virginiei pe care se pare că intenționează să le transforme într-un complex.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Mai mulți agenți imobiliari au spus că se așteaptă să urmeze și alții.
Jennifer Knoll, specializată în proprietățile din zona Washington, a declarat că a doua inaugurare a lui Trump – când miliardarii din domeniul tehnologiei au stat chiar în spatele președintelui care a depus jurământul – a subliniat importanța unei prezențe personale pe Beltway pentru o mulțime de potențiali clienți.
Knoll a declarat că vânzările firmei sale au crescut cu 100% de la an la an în categoria peste 5 milioane de dolari. Ea a spus că a călătorit recent la Palm Beach pentru a informa colegii de acolo, deoarece mai mulți dintre ei aveau clienți bogați care se gândeau să cumpere în Washington.
„În toate lucrurile din viață ajungi mult mai departe dacă te prezinți”, a spus Knoll. „Cred că acești oameni vor să se poată întâlni cu președintele și cu membrii Congresului și ai administrației atunci când vor să obțină ceva. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să fie în oraș. Și vor intimitatea și securitatea pe care le ai la dispoziție dacă ai propria locuință.”
Chiar dacă ești rar acolo. Knoll a declarat că încercarea de a aplica logica financiară a unui proprietar obișnuit de locuință la tranzacțiile miliardarilor nu are nicio relevanță: „Acești directori executivi au averi atât de mari încât achiziționarea unei locuințe în D.C., chiar dacă plătesc prea mult, chiar dacă nu este o investiție excelentă la prețul pe care îl plătesc, nu prea contează. Beneficiile pe care le pot obține din relațiile cu guvernul pot compensa orice pierdere cauzată de o afacere imobiliară proastă.”
Ca un bun agent imobiliar, desigur, ea s-a grăbit să precizeze că nu spunea că locuințele scumpe din Washington sunt o investiție proastă. Dimpotrivă.
Chiar și fără directori executivi precum Zuckerberg, persoanele cu buzunare adânci numite de Trump, precum secretarul Marinei, John Phelan, se pare că doresc să cheltuiască mult pe proprietăți imobiliare, chiar dacă alți localnici sunt ceva mai atenții cu banii. Secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, a cheltuit suma record de 25 de milioane de dolari pe un conac în z de pe Foxhall Road, deținut anterior de prezentatorul Fox Bret Baier. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a cheltuit 12,5 milioane de dolari pe o proprietate istorică din Georgetown.
Pentru observatorii obiceiurilor din Washington, există câteva lucruri notabile cu privire la creșterea imobiliară.
În primul rând, există o sincronizare. În timp ce oamenii foarte bogați au obținut întotdeauna numiri politice, aceștia au așteptat adesea un timp – pentru a evalua naveta sau cel puțin pentru a se asigura că nu urăsc slujba – înainte de a cumpăra efectiv. Dar în cazul persoanelor numite de Trump, cum ar fi Lutnick, fostul director general al Cantor Fitzgerald, achiziția a avut loc chiar înainte ca acesta să fie confirmat.
Există, de asemenea, o problemă de geografie. Nu cu mult timp în urmă, în special în timpul administrațiilor republicane, mulți oameni cu buzunare adânci se retrăgeau în suburbiile din Virginia după serviciu, cumpărând proprietăți departe de ochii indiscreți ai vecinilor. Dar cele mai importante vânzări din era Trump au loc în cartierele relativ apropiate din Washington, precum Kalorama sau Massachusetts Avenue Heights.
În ceea ce privește influența lor asupra acestor cartiere, răspunsul pare să fie: nu prea mare.
„Acești oameni cumpără case, dar nu petrec neapărat atât de mult timp aici”, a spus Gawain Kripke, membru al Comisiei consultative din cartierul în care include proprietățile lui Thiel și Zuckerberg. „Cu siguranță nu participă la întâlniri de cartier sau la altceva. Mai ales în acea parte a cartierului, ei sunt foarte discreți.”
Imaginile postate pe contul de Instagram al arhitectului Robert Gurney: