Poșta Română, a doua cea mai mare companie de stat din România după numărul de angajați, ar urma să cumpere 1.000 de biciclete electrice pentru a fi distribuite factorilor poștali, însă achiziția se face fără consultarea angajaților, anunță Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România care reprezintă aproximativ 17.000 din cei 24.000 de angajați ai companiei.
Sindicaliștii susțin că, prin cumpărarea bicicletelor electrice, s-ar putea ajunge la reducerea posturilor, pentru că în norma zilnică a unui factor poștal sunt incluse numărul prestațiilor pe care le distribuie zilnic și distanța, cu un calcul de 4 km/h. Bicicletele electrice ar permite creșterea vitezei de deplasare și implicit un număr mai mare de livrări.
Discuțiile despre achiziția bicicletelor electrice pentru poștași vin în contextul negocierilor pentru un nou Contract Colectiv de Muncă la Poșta Română. Sindicatul cere majorarea salariilor cu 300 de lei, tichete de masă de 20 de lei și asigurarea locurilor de muncă, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.
„Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1.700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură. Refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR şi fără a ţine seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare. Iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business”, arată sindicatul.
Sindicaliştii acuză şi iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Potrivit acestora, principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt: eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă, aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul şi eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă.
Compania Națională Poșta Română, societate de stat cu 24.000 angajați este condusă interimar de Valentin Ștefan, director general adjunct, manager care anterior a lucrat în privat la companii precum Morgan Stanley, potrivit CV-ului.