Franţa ar putea renunţa la obiectivele privind reducerea deficitului în 2025, pe fondul incertitudinilor comerciale globale, excluzând orice reducere suplimentară de cheltuieli şi majorări de taxe, pentru a compensa potenţiala creştere economică sub estimări, transmite Reuters, transmite Agerpres.
Ministrul francez de Finanţe Eric Lombard a declarat, la postul francez de televiziune BFM, că situaţia este nesigură şi este necesar să aştepte pentru a vedea cum decurg negocierile cu Statele Unite în următoarele săptămâni, după taxele vamale suplimentare anunţate recent. Ministrul dorește să vadă mai bine care este impactul asupra Franţei, a doua economie a zonei euro.
Dacă taxele vamale de 20% asupra importurilor UE anunţate miercuri vor fi menţinute, Lombard a declarat că veniturile vor scădea, PIB-ul va scădea, ceea ce va afecta nivelul deficitului.
Banca Centrală a Franţei estima iniţial un avans al economiei de 0,9% anul acesta, în scădere de la 1,1% anul trecut, dar şi-a schimbat estimările la 0,7%.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În 2024, deficitul bugetar al Franţei s-a situat la 5,8% din PIB, faţă de 5,4% din PIB în 2023, în timp ce Guvernul se aştepta anul trecut la 6% din PIB, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Dificultăţile fiscale ale ţării coincid cu incertitudinile politice prelungite, după alegerile anticipate de anul trecut, care au provocat turbulenţe pe pieţele financiare.
Obiectivul autorităţilor de la Paris este de a reduce anul acesta deficitul la 5,4% din PIB. Franţa este vizată de procedura de deficit excesiv (EDP) şi a promis ca până în 2029 să readucă deficitul sub limita stabilită de UE, de 3% din PIB.
Datoria publică a Franţei ca procent din PIB s-a situat la 113% în 2024, comparativ cu 109,8% în 2023, în timp ce Guvernul se aştepta anul trecut la 112,7%, conform datelor INS.