Guvernul francez a cerut sâmbătă Uniunii Europene să „câştige o autonomie deplină” în domeniul apărării, spunând că doreşte să mobilizeze mai multe investiţii private spre acest sector, înaintea unui summit joi, la Bruxelles, consacrat Ucrainei şi problemelor de securitate europeană, transmite agenția AFP, citată Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Obiectivul trebuie să fie autonomia strategică europeană în interiorul NATO, al cărei rol nu a fost pus în discuţie de preşedintele Trump”, a declarat ministrul francez al economiei, Eric Lombard, într-un interviu publicat pe site-ul jurnalului Le Parisien.

„Uniunea Europeană trebuie să investească mai mult în apărarea sa. Astăzi, Statele Unite păstrează controlul asupra armelor, de unde şi nevoia de a câştiga o autonomie totală”, a adăugat el, după scandalul dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă, pe care l-a descris drept un „punct de cotitură istoric”.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Întrebat dacă situaţia este aceea a unei „economii de război”, el a răspuns: „Nu suntem încă acolo, dar trebuie să fim”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat speranţa, într-un interviu publicat sâmbătă, ca ţările Uniunii Europene să se îndrepte rapid către „o finanţare masivă şi comună” reprezentând „sute de miliarde de euro” pentru a construi o apărare comună.

În cursul unor discuţii cu internauţi în februarie, preşedintele Emmanuel Macron nu a exclus „lansarea unor produse de economisire” pentru a sprijini finanţarea programelor de apărare, estimând că Franţa ar trebui să „mărească” ponderea din PIB pe care o consacră acestui lucru, de la aproximativ 2% în prezent.

Premierul francez François Bayrou a declarat joi că doreşte ca cheltuielile militare să fie excluse din regulile europene care limitează deficitul public la 3% din PIB.

Potrivit ministrului economiei, „este posibil din punct de vedere tehnic, dar noi trebuie să ne controlăm datoria. Alte ţări europene au mai mult spaţiu de manevră”, în timp ce Franţa are unul dintre cele mai mari deficite publice din zona euro.

La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat sâmbătă că este urgent ca Germania şi UE să îşi relaxeze regulile bugetare cu scopul de a elibera resurse suplimentare pentru a-şi consolida apărarea şi a ajuta Ucraina, conform AFP.

Vezi cum stă România la capitolul cheltuieli de Apărare:

GRAFIC Evoluția cheltuielilor de apărare în România, țară cu război la graniță, și la vecini în ultimii 10 ani. Economiști: România a cheltuit doar aproximativ 42% din bugetul de apărare pe echipamente și infrastructură militară/ Deficitul bugetar limitează spațiul de manevră pentru creșterea cheltuielilor