Franța vrea o țintă de 25% pentru impozitarea supra-profiturilor multinaționalelor

Zgarie nori Singapore pixabay.com

Statele ar trebui să poată impozita un sfert din profiturile multinaționalelor, a propus sâmbătă Franța, în cadrul reuniunii G20 Finanțe care a avut ca subiect central stabilirea noilor reguli pentru impozitele transfrontaliere ale corporațiilor, scrie Reuters.

Detaliile esențiale urmează să fie stabilite ulterior, după ce miniștrii de Finanțe din G20 au aprobat de principiu stabilirea unui impozit minim global de 15%.

Dezvoltarea comerțului digital a permis marilor companii din industria tech să-și mute profiturile din țările în care sunt realizate în state cu un regim fiscal foarte favorabil.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Noile reguli, care urmează să fie definitivate la summitul de la Roma, în octombrie, vor permite statelor unde sunt realizate veniturile să impoziteze 20-30% din profitul excedentar al marilor multinaționale – definit ca profitul mai mare de 10% din venituri.

O serie de țări în curs de dezvoltare, precum Brazilia, au făcut presiune pentru impunerea unei cote mai mari, a afirmat comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni.

“Cred că cea mai bună soluție ar fi un nivel de alocare a profitului de 25% pentru a răspunde îngrijorărilor unor țări în curs de dezvoltare, care sunt îngrijorări legitime,” a declarat ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire.

Companiile cărora li se vor aplica noile reguli sunt multinaționalele cu o cifră globală de afaceri de peste 20 de miliarde de euro (23,8 miliarde dolari), dar acest prag ar putea fi coborât la 10 miliarde de euro, după șapte ani.

Gentiloni a explicat că unele state presează pentru un prag de 10 miliarde în timp ce altele vor excluderea unor sectoare industriale de la noile reguli, pe lângă serviciile financiare și industria minieră, care sunt deja exceptate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: