Furnizorii de utilități și instituțiile publice sunt obligate să accepte plata cu cardul și online. Au trecut cele 6 luni în care erau obligate de lege să facă modificările necesare

card, banca sursa foto: Volt

Companiile care furnizează servicii de utilități (apă-canal, electricitate, salubritate, etc.), dar și instituțiile publice la care se face plata unor taxe, impozite, contribuții sau amenzi trebuie să accepte, din această săptămână, plățile cu cardul online, nu doar fizic. 

Legea care introduce aceste modificări a fost promulgată la începutul lunii mai, iar cei vizați au avut la dispoziție 6 luni pentru a se conforma, scrie avocatnet.ro. Documentul a fost publicat pe 6 mai 2022 în Monitorul Oficial.

Prin acest modificări, este introdusă posibilitatea de plată prin toate modalitățile (inclusiv carduri preplătite) atât la terminalele POS, cât și prin aplicațiile prin care pot fi făcute plăți electronice.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cardul preplătit poate fi folosit ca un card bancar pentru efectuarea a diverse plăți, dar nu are un cont bancar atașat, ci este alimentat cu bani de titular, care cheltuiește doar ce pune pe card. 

În România, cardurile preplătite sunt folosite pentru a emite tichete de masă, tichete de vacanță, tichete culturale și tichete cadou.

Legea 128/2022, apărută în primăvară, vizează, de fapt, modificarea și completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, în sensul introducerii unei noi modalități de plată cu cardul în relația cu furnizorii de utilități și cu instituțiile statului, notează avocatnet.ro. 

Mai exact, pe lângă plata cu cardul, indiferent dacă acesta e de debit, de credit sau preplătit, direct la casierie, printr-un terminal POS, de acum se vor putea plăti utilitățile, taxele sau impozitele și online, “prin aplicații care facilitează acceptarea plăților electronice”, după cum menționează legea. 

Obligați să accepte plata cu cardul și online sunt, din această săptămână, potrivit noii legi, „operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile și autoritățile publice (…), indiferent de modul de finanțare si subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități, tarife, alte obligații de plată și sume pentru serviciile prestate sau intermediate”.

Astfel, vor fi obligați să permită plata online cu cardul, printre alții, furnizorii de apă și canalizare, electricitate, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, dar și primăriile, indiferent de dimensiunea localității.

Sunt exceptate “entitățile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice”. 

Totodată, aceste entităţi au obligaţia de a se conforma cerinţelor în termen de 12 luni de la data la care zona în care sunt amplasate este deservită de reţele de comunicaţii electronice.

Firmele care nu se conformează obligației a accepta plata cu cardul bancar, pot fi amendate cu sume de la 20.000 la 50.000 de lei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: