Liderii financiari ai lumii vor aproba în perioada 9-10 iulie un acord care stabilește un impozit global minim pe profit și vor solicita finalizarea lucrărilor tehnice, astfel încât să poată aproba cadrul de implementare în octombrie, arată draftul lor de comunicat citat de Reuters.
„După mulți ani de discuții și pe baza progreselor realizate anul trecut, am obținut un acord istoric cu privire la o nouă arhitectură fiscală internațională corectă și stabilă”, se arată în proiect.
Acesta nu menționează un nivel specific pentru impozitul minim pe profit la nivel global și nici alte detalii cheie, care rămân de convenit între aproape 140 de țări, săptămâna viitoare, în cadrul discuțiilor găzduite de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Paris.
Detaliile convenite în cadrul acestei reuniuni vor fi apoi trimise miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii din lume (G20) pentru aprobare în cadrul reuniunii din 9-10 iulie de la Veneția.
„Susținem elementele esențiale ale celor doi piloni privind realocarea profitului întreprinderilor multinaționale și impozitul minim global, așa cum este stabilit în declarația publicată de G20 / OECD Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)”, arată draftul G20 pregătit în așteptarea discuțiilor de săptămâna viitoare.
Primul „pilon” al acordului OECD este acela de a se asigura că companiile internaționale, în special giganții digitali precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, plătesc impozite în țările în care realizează profituri, mai degrabă decât în jurisdicțiile cu impozite reduse alese pentru a reduce plățile cu impozitul.
Al doilea „pilon” este un nivel minim al impozitului pe profit la nivel global, astfel încât guvernele să nu concureze între ele prin reducerea impozitelor pentru a atrage investiții de la marile multinaționale.
Miniștrii de finanțe ai G7 au susținut la începutul acestei luni o rată minimă globală de impozitare de cel puțin 15% și praguri pentru divizarea drepturilor guvernelor de a impozita profiturile din comerțul transfrontalier, însă proiectul G20 nu face nicio referire la această cifră.