Gabriela Firea, senator PSD, propune plafonarea prețurilor la energie. Cum răspunde atacului ministrul de resort, în apărarea liberalizării pieței / Specialist: Politicienii fac rating pe nenorociri

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Abia lansata liberalizare pe piața energiei este atacată – fostul primar al capitalei, Gabriela Firea, acum senator PSD, critică măsurile actualului guvern și propune, într-o postare pe Facebook, plafonarea prețurilor, “pentru protejarea consumatorilor vulnerabili”. În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posiblitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor și că, fără acest sistem, nu se vor încuraja investiții. Ministrul menționează că o legea care ar urma să protejeze consumatorii vulnerabili se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților. Specialistul în energie Dumitru Chisăliță afirmă, în replică la aceste declarații, că, în timp ce firmele trag să moară, iar populația va fi luată pe nepregătite de un imens val al scumpirilor, politicienii fac ce știu ei sa facă, respectiv rating pe nenorociri.

Firea susține că liberalizarea pieței a însemnat, de fapt, o “lovitură pentru bugetul majorității familiilor” și spune că e nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea prețului la energie. “Îmi pare rău să spun, dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile. De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie. Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor.  Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală”, este mesajul senatoarei PSD. Aceasta susține că soluția ar fi plafonarea prețurilor.

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că PSD a cauzat deja, prin măsuri anterioare, cele mai mari probleme domeniul energiei. Ministrul a dat replica tot pe Facebook. “Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea prețului la energie electrică! Revine și propune aceeași măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat prețul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii NU au scăzut prețurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei. Așa că să ne aducem aminte: Liberalizarea pieței de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului 2020 s-a liberalizat piața gazelor naturale. De ce? În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posiblitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele. Românii trebuie să știe că în momentul de față prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa”, transmite Popescu.
Acesta mai precizează că fără liberalizarea pieţelor în orice sector, “nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii”. “Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei? Consumatorii trebuie să știe că pot trece în piața concurențială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal”, spune Popescu. Ministrul menționează că o legea care ar urma să protejeze consumatorii vulnerabili se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Specialist: Politicienii fac rating pe nenorociri

Expertul în energie Dumitru Chisăliță afirmă că, din cauza noilor prețuri la energie, firmele trag să moară, iar populația va fi luată pe nepregătite de un imens val al scumpirilor. În tot acest timp, „politicienii fac ce știu ei sa facă – rating pe nenorociri”, spune Chisăliță.

Potrivit expertului, prețul gazelor naturale la care consumatorii non-casnici încheie contractele pentru anul următor a ajuns la 230 lei MWh (anul trecut în aceeași perioada acesta era 68 lei MWh), iar consumatorii casnici au ajuns sa achite 220 lei MWh (anul trecut acesta era de 107 lei MWh). La energie electrica lucrurile stau un pic mai bine, deoarece creșterea este de doar 25 – 30%, spune el.

„În această situație dramatică, politicienii români se cocoță pe nenorocirile existente (create chiar de ei în zeci de ani de guvernări proaste) și aruncă cu soluții (ne)legale, care nu ar face decât să adâncească prăpastia spre care ne îndreptăm cu pași rapizi. Soluții de genul plafonăm prețul și-au arătat răul și sunt o parte din cauzele situației de astăzi. Gas Release Program este un alt rău și o altă parte a cauzelor situației prețurilor enorme de astăzi”, afirmă specialistul.

Potrivit lui, România va trece în maxim 8 ani printr-o mare criză energetică (adică oricând începând cu această iarnă trebuie să ne pregătim de ce este mai rău).

„Să păstorești abuzurile și manipulările de astăzi ale pieței, doar pentru a te bucura de TVA-ul încasat și sa amâni cu nesimțire legea consumatorului vulnerabil până în 2022 (în condițiile în care în iarna următoare sărăcia energetică va atinge peste 40% din populația României) este o politica dezastruoasă pentru români”, mai arată Chisăliță.

De ce au crescut prețurile?

Energia achiziționată prin intermediul contractelor bilaterale tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM, cu o pondere semnificativă în ofertele de furnizare finale, este, în medie, cu 17% mai scumpă în 2022 față de anul în curs, a transmis ENEL. Prețurile înregistrate pe PZU au crescut cu 150% în aprilie 2021 vs aprilie 2020, cu 140% în mai 2021 vs mai 2020, cu 160% în iunie 2021 vs iunie 2020 și cu 150% în iulie 2021 vs iulie 2020; Prețurile pe Piata de Echilibrare, cu impact major asupra costului dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, au depășit 2.500 de lei/MWh.

“Aceste fluctuații de preț în piața angro de electricitate au fost generate de lipsa investițiilor în noi capacități de producție din anii trecuți, coroborate cu o cuplare a piețelor europene – cu un anumit impact asupra prețurilor – și cu cotațiile internaționale ale certificatelor de emisii (cu impact direct în costul de producție a unor producători de electricitate). În plus, există la nivelul pieței din România un deficit de oferte de vânzare a energiei angro atât la ofertele pe termen scurt, mediu, dar și pe termen lung, ușor de verificat prin numărul mare de respondenți la ofertele de vânzare publicate pe site-ul OPCOM, precum și o tendința de a vinde energie pe perioade foarte scurte, antrenând o concurență acerbă în rândul cumpărătorilor”, transmite ENEL.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: