Galațiul contractează lucrările pentru o stație de transformare a zeci de mii de tone de deșeuri în materiale reutilizabile și biogaz. Proiect din economia circulară de 155 de milioane de euro cu bani europeni

deseuri, gunoaie Sursa foto: Pexels

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galați, în subordinea Consiliului Județean Galați, a scos la licitație în SICAP un contract de 773 de milioane lei pentru construcția unei stații de tratare a deșeurilor. Cu o capacitate de până la 85.000 de tone pe an, stația va asigura atât tratarea deșeurilor în amestec cât și cea a biodeșeurilor colectate separat. Fiecare linie va conduce la obținerea de produse care să poată fi refolosite în economie(agricultură, industrie). În plus, instalația va permite generarea de energie, prin montarea unei turbine care să producă electricitate prin folisrea biogazului emis. Ce nu poate fi refolosit va fi depozitat separat, la dezpitul Valea Mărului, din județ.

Iată descrierea proiectului: „Realizarea unei instalații de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă la Galați, instalație care va asigura atât pre-tratarea deșeurilor în amestec cât și tratarea biodeșeurilor colectate separat, instalație cu următoarele caracteristici: o treapta mecanică cu o capacitate de 60.000 t/an; inițial va opera în 2 schimburi/zi, ulterior se va trece progresiv spre funcționarea într-un schimb, ca urmare a reducerii cantității de deșeuri colectate în amestec și tratate în instalație.

Linia mecanică este prevăzută cu o instalație de sortare semi- automată. În urma procesului rezultă deșeuri cu conținut organic destinate tratării biologice, produse valorificabile material (deșeuri reciclabile), produse valorificabile energetic (RDF) și reziduuri (destinate depozitării); o linia biologică a instalației TMB, respectiv instalația de digestie anaerobă semi-uscată, cu o capacitate de 85.000 t/an (1 schimb/zi). Biodeșeurile colectate separat și deșeurile reziduale sunt tratate în echipamente distincte ale instalației. În urma procesului de digestie rezultă digestat din deșeuri reziduale (spre depozitare), digestat din biodeșeuri colectate separat (valorificat în agricultură), reziduuri (spre depozitare), RDF (co-incinerare) și gaz; o în afara acestor obiecte, contractantul va trebui să achiziționeze o turbină pentru producerea energiei electrice din gazul rezultat, infrastructura aferentă compostării digestatului din biodeșeuri pentru a asigura calitatea unui compost valorificabil în agricultură. Realizarea unei stații de transfer la Galați (capacitate 23.000 t/an, 2 schimburi/zi), în vederea eficientizării transportului la depozitul conform de la Valea Mărului a digestatului din rezidual și a reziduurilor rezultate din tratarea în TMB, a deșeurilor reciclabile colectate separat în Zona 1 către stația de sortare Valea Mărului, precum și a reziduurilor de sortare de la stația de sortare Valea Mărului către TMB”.

Contractul scos acum la licitație presupune proiectare, pentru 6 luni, execuție, pentru 18 luni, și operarea instalațiilor, pentru 10 ani. Ofertele se deschid în 23 noiembrie, departajarea lor se face în funcție de prețul total, prețul oferit pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor, prețul pentru instalație de sortare, cel mai mare procent asumat de reciclare a deșeurilor în produse utile și procentul cel mai mare asumat pentru generarea de gaz din deșeuri.

Finanțarea proiectului se face cu fonduri europene, Programul Operațional Infrastructura Mare 2021 – 2027.

Asociaţia Ecoserv are ca scop gestionarea serviciilor de salubrizare pe raza județului Galați, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional. Ecoserv deleagă punctual serviciile de salubrizare unor operatori privati

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *