Gas Italia și Algeria semnează un acord pentru creșterea livrărilor de gaz cu până la nouă miliarde de metri cubi mai mult pe an

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

„Guvernele noastre au semnat o Declarație de intenție privind cooperarea bilaterală în sectorul energetic. La aceasta se adaugă acordul dintre Eni și Sonatrach (compania de stat algeriană, ed.) de a crește exporturile de gaze către Italia”, a anunţat de la Alger prim-ministrul Mario Draghi, după semnarea acordului energetic cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

„Italia este pregătită să colaboreze cu Algeria pentru a dezvolta energie regenerabilă și hidrogen verde. Ne dorim să accelerăm tranziția energetică și să creăm oportunități de dezvoltare și angajare”, a adăugat Draghi.

Acordul semnat la Alger între președintele Sonatrach, Toufik Hakkar, și CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, „va folosi capacitățile de transport disponibile ale conductei (Transmed, ed.) pentru a asigura o mai mare flexibilitate a aprovizionării cu energie, furnizând treptat volume din ce în ce mai mari de gaze începând din 2022, ajungând în 2023-24 până la 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an”, anunță Eni într-un comunicat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Imediat după invadarea Ucrainei, am anunțat că Italia va acționa rapid pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Acordurile de astăzi reprezintă un răspuns semnificativ la acest obiectiv strategic, vor urma altele”, a explicat premierul, adăugând că „Guvernul vrea să apere cetățenii și afacerile de consecințele conflictului. Vreau să le mulțumesc miniștrilor Di Maio și Cingolani și Eni pentru angajamentul lor pe acest front”. „Italia și Algeria doresc să consolideze cooperarea și în alte sectoare. Întâlnirea de astăzi va fi urmată de cel de-al patrulea Summit interguvernamental care – am plăcerea să îl anunț – va avea loc aici, la Alger, pe 18 și 19 iulie”, a spus Draghi.

„Astăzi, în Algeria, am semnat un acord cu omologul meu, Lamamra, care ne va permite să creștem cooperarea dintre țările noastre și aprovizionarea cu gaze pentru Italia. Continuăm să lucrăm neobosit pentru securitatea energetică a țării noastre, în primul rând pentru familii și afaceri”, a scris pe Twitter ministrul de externe Luigi Di Maio.

Obiectivul este clar: Italia vrea să se elibereze cât mai repede de gazul Moscovei, încetând astfel să mai finanțeze indirect invadarea Ucrainei decisă de Vladimir Putin. Dar mai presus de toate vrea să asigure aprovizionarea, pentru a nu fi obligată să sufere restriciții iarna viitoare. Acordul ajută, dar nu este concludent. Călătoria la Alger este, așadar, prima dintr-o serie de pe agenda primului ministru în următoarele săptămâni, pentru a accelera pe cât posibil diversificarea surselor de aprovizionare: după Paște ar putea fi rândul Congo-ului, urmat de Angola și Mozambic. Țări cu care Italia intenționează să „consolideze cooperarea energetică”, aşa cum a reiterat Di Maio, care a făcut deja escale în Qatar și Azerbaidjan pentru a pregăti terenul pentru noi acorduri. Pentru Italia, Algeria este primul partener din Africa: în prezent, furnizează aproximativ 21 de miliarde de metri cubi de gaz – adică 31% din importurile din peninsulă, al doilea după Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: