Gazprom a contractat pentru noiembrie o treime din capacitatea suplimentară de tranzit prin conducta Yamal-Europa via Polonia şi niciun volum via Ucraina

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor sursa foto: Facebook/ Gazprom

Grupul rus Gazprom a contractat pentru noiembrie o treime din capacitatea suplimentară de tranzit al gazelor naturale prin conducta Yamal-Europa via Polonia şi niciun volum via Ucraina, potrivit rezultatelor licitaţiei publicate luni, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.

Datele Gazprom mai arată că exporturile sal de gaze au scăzut în prima jumătate a lunii octombrie, comparativ cu perioada similară a lunii septembrie.

Rezultatele licitaţiei sunt atent urmărite, Europa aşteptând cu nerăbdare livrări mai mari de gaze, în special din Rusia, în contextul creşterii puternice a preţurilor, oferta limitată şi redresarea economică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit platformei de licitaţii, Gazprom a contractat pentru luna noiembrie circa 32 de milioane de metri cubi pe zi, sau 35% din capacitatea suplimentară totală oferită de operatorul polonez Gas System prin intermediul punctului de tranzit Kondratki pentru conducta Yamal-Europa.

Gazprom şi Ucraina au convenit la sfârşitul anului 2019 un acord referitor la tranzitul gazelor ruseşti către Europa, după discuţii prelungite, complicate de tensiunile politice dintre cele două foste republici sovietice.

Compania rusă are dreptul de a rezerva o capacitate suplimentară de tranzit pe lângă volumele deja convenite. În cea mai mare parte a refuzat să cumpere o capacitate suplimentară semnificativă prin Ucraina în acest an.

Operatorul de conducte ucrainean a declarat vineri că Rusia trimite mai puţin gaz către Europa prin Ucraina decât se specifică în actualul contract de tranzit.

Analiştii au spus că Gazprom nu a rezervat volume mai mari pentru a impulsiona aprobarea conductei de gaze Nord Stream 2 de către autorităţile de reglementare din Germania.

Operatorul Nord Stream 2, înregistrat în Elveţia, a declarat luni mai devreme că a umplut prima conductă a gazoductului cu gaz ”tehnic”.

Şeful operatorului de conducte de gaze din Ucraina a confirmat că Gazprom a refuzat să rezerve orice tranzit suplimentar.

“Declaraţiile Gazprom despre prima conductă a Nord Stream 2 care este umplută cu gaze sunt un indiciu direct că Europa ar putea obţine volume suplimentare numai prin NS2. Şantajul continuă”, a spus Serghei Makogon.

Iuri Vitrenko, şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz, a acuzat, de asemenea, Gazprom că nu furnizează în mod deliberat volume suplimentare de gaze către Europa.

Atât Kremlinul, cât şi Gazprom au declarat în repetate rânduri că Rusia îndeplineşte toate cererile de aprovizionare cu gaze.

Gazprom şi-a prezentat separat exporturile de gaze şi datele de producţie de la începutul anului.

Potrivit calculelor Reuters, pe baza acestor date, exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut la 6,5 ​​miliarde de metri cubi în perioada 1-15 octombrie, de la 7,3 miliarde metri cubi în aceeaşi perioadă a lunii anterioare.

Alexei Grivac, de la Fondul Naţional pentru Securitate Energetică, un grup de reflecţie pro-Kremlin, a declarat că Gazprom trebuie să se concentreze pe piaţa internă a gazelor, deoarece sezonul de încălzire din partea europeană a Rusiei a început la jumătatea lunii septembrie, cu două săptămâni mai devreme decât de obicei.

“În plus, gazele ar fi trebuit să meargă la depozitele subterane interne, deoarece acest proces a fost complicat de o cerere anormal de mare pentru generarea de energie electrică în vară”, a spus el.

El a mai spus că cererea de gaze în Europa a scăzut pe fondul preţurilor ridicate.

Potrivit Gazprom, livrările sale de gaze pe piaţa internă au crescut cu aproape 17% de la începutul anului.

În ansamblu, Gazprom a declarat că exporturile sale de gaze au crescut de la începutul anului cu 13,1%, până la 152,2 miliarde de metri cubi.

Producţia sa de gaze a crescut în acest an cu 16,6% la 399,4 miliarde de metri cubi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Gazprom, aprovizionarea cu gaze a crescut în perioada 1 ianuarie-octombrie 15 către Turcia (125,3%), Germania (28,2%), Italia (16,3%), România (288,6%), Serbia (112,1%), Bulgaria (52,7%), Polonia (10%), Grecia (12,9%) şi Finlanda (15,3%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: