Gigantul rus Gazprom, care şi-a redus marţi cu peste 40% capacitatea de livrare de gaze naturale către Germania, şi-a redus miercuri cu 15% livrările de gaze naturale către grupul italian Eni, Rusia răspunzând astfel sancţiunilor impuse Moscovei de către europeni printr-o reducere a livrărilor de gaze naturale către clienţii europeni, relatează AFP, citat de News.ro.
„Eni confrmă că Gazprom i-a comunicat o reducere limitată a furnizării de gaze naturale, pentru zua de miercuri, de aproximativ 15%”, declară AFP un purtător de cuvânt, care precizează că ”motivele acestei reduceri nu au fost notificate în acest stadiu”.
Exportul de gaze naturale ruseşti către Europa se află într-o scădere constantă, după ce europenii au impus sancţiuni Rusiei din cauza invaziei şi Războiului rus din Ucraina.
Gazprom şi-a întrerupt livrările de gaze naturale către mai mulţi clienţi europeni care au refuzat să plătească în ruble, un dispozitiv prin care Moscova încearcă să ocolească sancţiunile care i-au fost impuse.
Aproape jumătate dintre întreprinderile străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank, pentru a-şi onora plăţile, dădea asigurări, la jumătatea lui mai, vicepremierul rus Aleksandr Novak, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.
Gigantul energetic ialian Eni – controlat în proporţie de 30,3% de către statul istalian – a deschis, la sfârşitul lui mai, un cont în euro şi un cont în ruble la Gazprombank, pentru a plăti furnizările de gaze naturale ruseşti, supunându-se astfel poziţiei Moscovei.
Plata a fost efectuată în euro, potrivit grupului.
Italia este foarte dependentă de gazele naturale ruseşti, în contextul în care importă 95% dintre gazele naturale pe care le consumă – dintre care aproximativ 40% au provenit din Rusia în 2021.
Premierul italian Mario Draghi a pledat marţi, în cursul unei vizite în Israel, în favoarea unei mai mari autonomii energetice.
„Vrem să ne reducem dependenţa de gazele naturale ruseşti”, a declarat el.
„Cooperăm pentru a folosi resursele de gaze naturale din estul (Mării) Medieterane şi pentru a dezvolta energii regenerabile”, a adăugat Draghi.
Guvernul german a dat asigurări marţi că, în pofida unei reduceri cu 40% a livrărilor, ”securitatea aprovizonării (este) în continuare garanatată”.
În pofida invazei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, Germania continuă să importe aproape 35% din gazele naturale pe care le consumă din Rusia, un nivel în scădere de la 55% cât importa în februarie.