Rușii de la Gazprom au declarat sâmbătă că transporturile de gaze prin Ucraina continuă la un volum neschimbat de 109,5 milioane de metri cubi pe zi.
Problema Gazprom e că Agenția Internațională pentru Energie a cerut UE, într-un apel fără precedent, să nu semneze noi contracte de furnizare cu Gazprom, deoarece a pus la punct un plan în 10 pași pentru a reduce importurile de gaz rusesc din regiune cu o treime în decurs de un an, a scris Financial Times.
Contractele de import de gaze care acoperă peste 15 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz anual, aproximativ 12% din livrările Rusiei în Europa, urmează să expire în acest an și nu ar trebui să fie reînnoite, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, într-o conferință de presă cu oficialii UE joi.
Rusia, care furnizează până la 40% din gazul Europei, își folosește resursele „ca o armă economică și politică”, a spus Birol, făcând mai importantă ca niciodată reducerea dependenței UE de aprovizionarea din Rusia și grăbirea tranziției regiunii către o zonă de combustibili mai ecologici.
Propunerile AIE, care includ creșterea fluxurilor de gaze din alte țări, extinderea surselor regenerabile, introducerea obligațiilor minime de stocare a gazelor pentru membrii UE și îmbunătățirea eficienței energetice, vin pe fundalul intensificării războiului din Ucraina și al creșterii costurilor energetice.
Prețurile cu ridicata ale gazului în Europa au crescut cu încă 13%, joi, până la un record de 199 de euro pe megawat oră, deoarece analiștii au spus că companiile cu contracte pe termen scurt cu Gazprom încearcă să renunțe la acestea și să găsească surse alternative de aprovizionare.
Potrivit analizei AIE, UE ar putea crește importurile de gaze din alte surse, inclusiv cu gaze din Norvegia și Azerbaidjan și gaze naturale lichefiate din țări precum Qatar, cu 30 de miliarde de metri cubi în următorul an. Accelerarea noilor proiecte eoliene și solare și maximizarea utilizării bioenergiei și a energiei nucleare ar putea reduce utilizarea gazelor cu 19 miliarde de metri cubi, se arată în comunicat.
Birol a prezentat planul alături de Kadri Simson, comisarul european pentru energie, și Barbara Pompili, ministrul francez pentru tranziție ecologică în Franța, care deține președinția rotativă a UE.
„Încheierea dependenței noastre de combustibilii fosili ruși și de combustibilii fosili în general este esențială”, a spus Pompili.
Măsurile propuse de AIE au fost aliniate cu obiectivul climatic al UE de a atinge zero gaze cu efect de seră până în 2050, a spus Birol. „Nu facem un compromis aici.”