Germania a aprobat noi subvenții fiscale de 28 de miliarde de euro pentru firmele afectate de costurile ridicate ale energiei/ Acordul ar putea atrage critici din partea Bruxelles-ului

olaf scholz, cancelar german, germania, strasbourg, uniunea europeana, parlamentul europeana Sursa foto: European Parliament / Eric VIDAL

Guvernul german a convenit asupra unui nou pachet “masiv” de subvenții fiscale pentru industrie, în valoare de până la 28 de miliarde de euro până în 2028, în încercarea de a proteja și mai mult producătorii afactați de costurile ridicate ale energiei, scrie Financial Times.

Acordul va provoca probabil consternare la Bruxelles, unde oficialii europeni au devenit din ce în ce mai critici față de dorința Berlinului de a oferi sprijin financiar de stat întreprinderilor, despre care UE spune că denaturează în mod incorect piața comună în favoarea Germaniei.

Pachetul a fost convenit joi după-amiază de cele trei partide din coaliția cancelarului Olaf Scholz, după luni de dezacord.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Acesta urmează unei subvenții fiscale de 7 miliarde de euro pentru întreprinderile germane, convenită în august, și “scutului de protecție” anunțat în septembrie anul trecut pentru locuințe și întreprinderi, pentru a le proteja de spirala costurilor energetice.

Conform noului pachet, scutirea de impozit pe electricitate în valoare de până la 12 miliarde de euro pe an este garantată pentru 2024 și 2025, a declarat guvernul, și poate fi extinsă până în 2028, în funcție de planificarea bugetară.

“Guvernul federal ușurează masiv povara asupra industriei prelucrătoare în ceea ce privește costurile energiei electrice”, a declarat Scholz joi.

Industria germană a fost mult timp dependentă de Rusia pentru gazul ieftin, pe care a încercat să îl înlocuiască cu gazul natural lichefiat, mai scump, în urma invaziei rusești din Ucraina de anul trecut. Ca parte a tranziției sale energetice, Germania și-a închis și centralele nucleare – ultimele reactoare fiind oprite anul acesta.

“Reducem radical taxele pe electricitate, stabilizăm taxele de rețea și continuăm compensarea prețului energiei electrice, astfel încât companiile să poată face față mai bine prețurilor actuale ale energiei electrice”, a adăugat Scholz.

Guvernul a precizat că pachetul său de măsuri implică o serie de modificări ale codului fiscal pentru întreprinderile producătoare – taxele pe electricitate vor fi reduse la nivelul minim permis de legislația UE, subvențiile directe de stat pentru cele 350 de companii germane cele mai expuse la concurența internațională vor fi prelungite cu cinci ani, iar cele 90 de companii germane cu cele mai mari facturi la electricitate vor beneficia de o reducere suplimentară.

Potrivit oficialilor guvernamentali, se anticipează că pachetul total de măsuri de scutire va fi în valoare de 28 de miliarde de euro până în 2028.

Este un nivel de sprijin de stat echivalent cu un plan controversat propus în luna mai de vicecancelarul ecologist Robert Habeck de a introduce plafoane dure ale prețurilor la energie pentru întreprinderile mari consumatoare de energie electrică.

Habeck, ministrul german al economiei și industriei, a declarat atunci că guvernul ar trebui să cheltuiască până la 30 de miliarde de euro până în 2030 pentru a menține prețurile pentru producători, pentru a evita o criză “existențială” cu care se confruntă industria germană.

Cu toate acestea, ministrul de finanțe, Christian Lindner, din partea partidului liberal FDP, favorabil pieței libere, s-a opus vehement acestui plan, pregătind terenul pentru luni de blocaj guvernamental.

“Prin această decizie, ne bazăm pe o soluție bazată pe piață, cu toate avantajele sale”, a declarat joi Lindner.

IGBCE, sindicatul german care reprezintă companiile energetice, miniere și chimice, a criticat planul, susținând că nu este suficient pentru a scoate întreprinderile germane mari consumatoare de energie “din unitatea de îngrijire de urgență”.

Michael Vassiliadis, președintele sindicatului, a avertizat că industria chimică, în special, se va îndrepta spre pierderi de locuri de muncă pe scară largă fără un sprijin suplimentar din partea contribuabililor. Măsurile, a spus el, nu vor duce la prețuri la energie suficient de scăzute “pentru companiile care concurează la nivel internațional”.

Tanja Gönner, directorul general al grupului de lobby industrial BDI, a fost mai optimistă, susținând că este important ca deciziile să fie puse în aplicare rapid “pentru ca întreprinderile să își poată planifica producția în consecință”.

De asemenea, ea a lăudat Berlinul pentru că a găsit o soluție care “nu necesită aprobarea ajutorului de stat de la Bruxelles”.

Cotația acțiunilor gigantului chimic BASF – care a invocat prețurile ridicate la energie pentru decizia sa de a face reduceri “permanente” la sediul său din Ludwigshafen – a crescut cu peste 3% după aflarea veștii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.