Guvernul german a aprobat miercuri prelungirea operaţiunilor la centralele electrice pe baza de cărbune până în 31 martie 2024 şi restabilirea capacităţilor pe bază de cărbune brun până în 30 iunie 2023, pentru a majora aprovizionarea, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Ministerul Economiei a precizat că rezervele în reţea şi de aprovizionare sunt „importante pentru pregătirea viitoarei ierni. Folosirea suplimentară a cărbunelui pentru producerea de electricitate este menită să reducă utilizarea gazelor şi să ajute la economisirea gazelor”.
Rusia a redus semnificativ exporturile de gaze, iar industria se confruntă cu scăderea aprovizionării şi ameninţarea imposibilităţii asigurării încălzirii cu gaze a locuinţelor în lunile de iarnă.
Operaţiunile la centralele electrice pe bază de cărbune trebuiau să se încheie în 30 aprilie 2023 dar au fost prelungite până în 31 martie 2024, în contextul implementării planurilor de urgenţă privind gazele, a informat Ministerul Economiei.
Coaliţia condusă de cancelarul Olaf Scholz a ajuns luna aceasta la un acord pentru ca două dintre ultimele trei centrale nucleare din Germania să fie puse în rezervă pentru a fi disponibile şi dincolo de finalul acestui an, dacă situaţia o va cere, inversând practic o decizie anterioară care prevedea închiderea facilităţilor. Guvernul de la Berlin a fost presat să amâne momentul închiderii definitive a centralelor nucleare după ce invadarea Ucrainei a declanşat o creştere dramatică a preţurilor la energie.
După ce a comandat un test de stres cu privire la securitatea energetică a Germaniei, Guvernul de la Berlin a decis să prelungească durata de funcţionare a centralei nucleare Isar-2 pe care grupul EON SE o are în Bavaria, precum şi a centralei nucleare de la Neckarwestheim, aparţinând grupului EnBW AG, până la mijlocul lunii aprilie 2023.
Potrivit unor date statistice oficiale, în primul trimestru al acestui an energia nucleară a fost responsabilă pentru 6% din producţia de electricitate din Germania, comparativ cu 30% pentru energia electrică produsă din cărbune, 13% din gaze naturale şi aproape jumătate din surse regenerabile, inclusiv energie eoliană şi fotovoltaică.