Pe fondul creșterii costurilor cu energia, prețurile de producție în Germania au avansat din nou într-un ritm record în ianuarie, cu 25% mai mult față de cifra de 24,2% din decembrie, în condițiile în care inflația galopantă pune Banca Centrală Europeană sub presiune, potrivit Le Figaro.
Inflația în cea mai mare economie europeană a atins 4,9% în ianuarie, o ușoară temperare față de nivelul maxim al ultimilor 30 de ani atins în decembrie, cu 5,3%. Creșterea costurilor de producție a depășit așteptările analiștilor, care mizau pe un avans de 24,4% în ritm anual, potrivit Bloomberg.
Prețurile de producție nu încetează să crească din decembrie 2020, cu o accelerare în ultimele luni, potrivit datelor Destatis, care notează că „energia rămâne principalul responsabil” pentru avansul din ianuarie. În medie, energia costa cu 66,7% mai mult în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021.
În afara prețurilor la energie, prețurile la producători au crescut cu 12% în ritm anual, o accelerare în raport cu cifra de +10,4% din decembrie. „Comercianții vor trebui să reflecte cel puțin o parte din această creștere a prețurilor la consumatori”, notează Jens-Oliver Niklasch, economist la banca LBBW.
BCE, a cărei prudență în fața creșterii prețurilor contrastează cu determinarea băncii centrale americane, este sub presiune pentru a prezenta un calendar al majorării dobânzilor de intervenție, aflate la un minim istoric. Anunțuri în acest sens sunt așteptate la următoarea reuniune din 10 martie, dar șefa BCE, Christine Lagarde, a avertizat deja că o reacție precipitată ar putea pune în pericol redresarea economică.