Germania nu va mai finanța, din 2025, noi proiecte de cercetare în domeniul bateriilor  

audi, baterii

Ministerul Federal al Educației și Cercetării a confirmat ceea ce cercetătorii din domeniul bateriilor din Germania se temeau cu privire la viitorul buget. Din 2025, probabil că nu va mai finanța noi proiecte de cercetare în domeniul bateriilor. Doar proiectele în curs vor primi banii necesari pentru a continua, scrie Electrive.

Rețeaua de competență pentru bateriile litiu-ion (Klib) a avertizat săptămâna trecută că finanțarea bateriilor ar putea fi nu doar redusă, ci chiar tăiată. Asociația a susținut că actualul proiect de buget pentru 2025 sugerează că ministerul german intenționează să finanțeze doar proiectele în curs.  Potrivit rețelei, aceasta va amenința grav competitivitatea industriilor germane.

Ministerul Federal al Educației și Cercetării (BMBF) a confirmat pentru elective că „este puțin probabil ca noi proiecte de cercetare privind bateriile să poată fi lansate cu fondurile rămase […] din 2025”. Deși Fondul pentru climă și transformare este înființat până în 2028, acesta va sprijini doar proiectele în curs sau noile proiecte care încep în acest an. O purtătoare de cuvânt a ministerului pus a declarat: „În actualul exercițiu bugetar 2024, pot fi acordate în continuare noi stimulente în domeniul cercetării bateriilor, care vor continua până în 2028. Fondurile necesare pentru anii 2025-2028 sunt incluse în buget.”

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De asemenea, BMBF examinează în prezent „opțiuni suplimentare, pragmatice, pentru consolidarea activităților de cercetare în domeniul bateriilor”.

Klib a prevăzut acest lucru. Acesta și-a bazat temerile în primul rând pe planurile bugetare ale guvernului federal: în acest an, industria a trebuit deja să facă față unui buget redus de 155 de milioane de euro. Fondurile sunt împărțite în 135 de milioane de euro pentru proiectele în curs și 20 de milioane de euro pentru noi aprobări. În legătură cu noile aprobări, sunt rezervate, de asemenea, sume suplimentare pentru anii următori, deoarece proiectele de cercetare continuă, în general, mai mulți ani și nu doar unul. Aceste sume rezervate în bugetele viitoare sunt denumite credite de angajament.

Deși proiectul de buget pentru 2025 include 118 milioane de euro pentru cercetarea în domeniul bateriilor, spre deosebire de bugetul pentru 2024, acesta nu mai conține niciun credit de angajament care ar putea garanta continuarea noilor proiecte. Concluzia lui Klib: cele 118 milioane de euro vor fi utilizate pentru finanțarea proiectelor în curs, proiectele noi nu vor mai fi aprobate. Acum se pare că asociația a avut dreptate.

Asociația se teme că anularea programului de cercetare și dezvoltare va secătui sursa de inovații care duc la aplicații industriale. Hildegard Müller, președinta Asociației germane a industriei auto (VDA) este, de asemenea, alarmată. „În timp ce acum un an guvernul german încă vorbea despre transformarea Germaniei într-un centru pentru celule de baterii, finanțarea cercetării va fi complet eliminată în viitor”. Reducerile planificate sunt „exemplare pentru contradicția dintre obiectivele stabilite și politica actuală”.

Martin Winter, de la Centrul de cercetare în domeniul bateriilor MEET de la Universitatea din Münster, a declarat: „Toate celelalte țări își sporesc finanțarea, deoarece acum este vorba de punerea în aplicare”. Țări precum China și Coreea de Sud au investit masiv în această tehnologie, care este esențială pentru scopuri precum mobilitatea electrică sau stocarea energiei regenerabile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Oare rezultatele cetcetarilor ajung in China? Nu cred….
    Nemtalailor beti mult lapte si o sa va prindeti…😁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.