Germania pregătește un plan de criză pentru încetarea bruscă a importurilor de gaz rusesc

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Oficialii germani se pregătesc în liniște pentru orice oprire bruscă a aprovizionării cu gaze rusești, cu un pachet de urgență care ar putea include preluarea controlului asupra firmelor afectate, au declarat trei surse pentru Reuters.

Pregătirile conduse de Ministerul Afacerilor Economice arată starea de alertă sporită cu privire la livrările de gaz care alimentează cea mai mare economie a Europei și este critic pentru producția de oțel, materiale plastice și mașini.

Gazul rusesc a reprezentat 55% din importurile Germaniei anul trecut, iar Berlinul a suferit presiuni pentru a desface o relație de afaceri despre care criticii spun că ajută la finanțarea războiului Rusiei în Ucraina.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Germania a spus că dorește să renunțe la aprovizionarea Rusiei, dar se așteaptă să se bazeze în mare parte pe Moscova pentru gaz până la jumătatea anului 2024.

Rămâne neclar dacă va avea loc o oprire bruscă, iar oficialii au spus că Germania dorește să evite o escaladare, cum ar fi susținând un embargo european pe gaz, sprijinind deja sancțiunile împotriva Moscovei asupra cărbunelui și petrolului. Dar acum se teme că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în mod unilateral și vrea să poată face față dacă o face.

Deși există un cadru larg și guvernul este hotărât să ajute, detaliile despre modul în care va pune planul în acțiune sunt acum eliminate, au spus oficialii.

Guvernul ar sprijini acordarea de noi împrumuturi și garanții pentru a susține firmele energetice, ajutându-le să facă față creșterii prețurilor și ar putea prelua companii critice, cum ar fi rafinăriile, au spus cei trei oficiali.

Solicitat să comenteze aceste măsuri, ministerul german al economiei a subliniat declarațiile șefului său, vicecancelarul Robert Habeck, potrivit cărora țara a depus „eforturi intense” în ultimele săptămâni pentru a reduce utilizarea energiei rusești.

Luna trecută, Berlinul a aprobat o modificare legală pentru a-i permite să preia controlul asupra companiilor energetice ca ultimă soluție. Acum se discută cum ar putea pune în practică măsura, cum ar fi preluarea controlului asupra rafinăriei PCK operată de compania rusă Rosneft din Schwedt, lângă Polonia, au spus două dintre persoane. Acesta reprezintă cea mai mare parte a importurilor de petrol din Rusia rămase din Germania și ar putea fi lovit de un embargo petrolier al Uniunii Europene. Rosneft a refuzat să comenteze orice posibilă acțiune germană.

Una dintre surse a spus că naționalizarea companiilor energetice este o opțiune care se ia în considerare, dar ar trebui să fie cântărită cu atenție și justificată pe motivul asigurării aprovizionării cu energie, mai degrabă decât pedepsirea Rusiei.

Germania ar putea lua, de asemenea, pachete de acțiuni în alte companii, potrivit surselor. În 2018, țara a făcut o mișcare similară când banca de stat de dezvoltare KfW a cumpărat 20% din operatorul de rețea energetică 50Hertz pentru a respinge o ofertă de la rețeaua de stat a Chinei.

Pachetul final de urgență guvernamental nu a fost încă finalizat. Una dintre surse a avertizat că luarea de participații minoritare în companii și intervenția la rafinăria Schwedt au rămas în discuție, dar nu au fost decise.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: