Germania se gândește să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor din energie. Cu banii respectivi, guvernul de la Berlin va subvenționa facturile de electricitate

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Guvernul Germaniei va studia mai multe propuneri detaliate de taxare a profiturilor excepționale făcute de companiile din energie, iar cu banii respectivi va contribui la subvenționarea facturilor de electricitate și va plăti pentru stabilizarea rețelelor de transport a energiei electrice, se arată într-un document consultat miercuri de Reuters.

Documentul, care urmează să fie prezentat cabinetului la 18 noiembrie, arată că ar fi taxată suplimentar producția de energie electrică din surse regenerabile, deșeuri, gaze de mină, energie nucleară și lignit, precum și produsele petroliere minerale.

Măsura vine în contextul în care Europa se confruntă cu o criză energetică, provocată de invazia Rusiei în Ucraina, care a determinat Uniunea Europeană și guvernele naționale să ia măsuri de oprire a creșterii prețurilor la energie, gaze și alți combustibili.

Atât consumatorii casnici, cât și cei din industrie au fost afectați de creșterea galopantă a prețurilor energiei electrice, în timp ce lipsa gazului a dus la creșterea prețurilor. Scumpirea generală a energiei se întinde, de asemenea, la țiței și cărbune.

Documentul Ministerului german al Economiei a arătat că producția de energie din cărbune, gaz și biometan nu va fi inclusă în aceste măsuri, care sunt separate de planurile de subvenționare din bugetul general.

Taxele ar urma să fie percepute pentru 90% din prețurile spot ale energiei electrice retroactiv până în martie, în timp ce taxele pe prețurile futures ar urma să fie adăugate din decembrie și percepute ex-ante, adică înainte de producție, în anii următori până în 2026.

 

Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *