Germania sprijină o revizuire a taxelor de import din Uniunea Europeană, care ar putea pune capăt unei scutiri vamale pentru coletele ieftine care i-a ajutat pe retailerii online Shein şi Temu să câştige cote de piaţă cu hainele, accesoriile şi gadgeturile lor la preţ redus fabricate în China, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Criticii Shein şi Temu din Statele Unite s-au plâns deja că aceste companii folosesc o scutire de taxe de import acolo pentru a-şi devansa rivalii şi pentru a evita inspecţiile vamale ale produselor lor.
Practica ajută cele două companii să ofere cumpărătorilor din întreaga lume rochii pentru doar 8 dolari şi ceasuri inteligente pentru 25 de dolari.
În prezent, Shein îşi intensifică pregătirile pentru listarea la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York a fost respinsă de parlamentarii americani.
Conform reglementărilor actuale ale UE, pachetele achiziţionate online dintr-o ţară din afara UE nu sunt supuse taxelor vamale dacă valoarea lor este sub 150 de euro (163 USD).
Principala asociaţie de comerţ cu amănuntul din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby în faţa guvernului german, declarând că scutirea a încurajat o creştere masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein şi Temu şi că autorităţile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele sunt conforme cu normele UE.
Ministrul de Finanţe al Germaniei, Christian Lindner, ”a semnalat că Germania va sprijini abolirea limitei de 150 de eur pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european”, a declarat HDE pentru Reuters.
Ministerul de Finanţe al Germaniei a declarat că salută faptul că Comisia Europeană a înaintat ”propuneri de adaptare a legislaţiei vamale europene la provocările comerţului electronic”, referindu-se la un plan de reformă mai amplu care include eliminarea limitei scutirii de taxe vamale.
Ca răspuns la întrebările Reuters, Shein a spus: ”Încercăm să respectăm toate legile şi reglementările locale relevante ale ţărilor în care ne desfăşurăm activitatea, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea taxelor vamale”.
UE discută despre eliminarea limitei ca parte a unui proiect de reformă vamală propus de Comisie în mai 2023.
Întrebată dacă UE ar putea anula limita, Shein a spus: ”Spre deosebire de unele percepţii greşite comune, menţinem preţurile accesibile prin modelul nostru de afaceri la cerere bazat pe tehnologie şi prin lanţul de aprovizionare flexibil”.
Rivala Temu, deţinută de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat, de asemenea, că creşterea sa a fost determinată în principal de politica de duty-free.
”Motoarele principale din spatele expansiunii noastre rapide şi acceptării pieţei sunt eficienţa lanţului de aprovizionare şi competenţele operaţionale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”, a spus un purtător de cuvânt al Temu în răspunsuri scrise la întrebările Reuters.
Asociaţia industrială ECommerce Europe, ai cărei membri includ Amazon şi eBay, a declarat că renunţarea la limita de duty-free ar creşte fricţiunile comerciale şi ar putea duce la măsuri de represalii din partea partenerilor comerciali cheie precum SUA.
Parlamentul European a aprobat proiectul de lege privind reforma vamală într-un vot preliminar în martie, dar proiectul de lege va fi evaluat în continuare după alegerile europene de la începutul lunii iunie, cu un nou parlament în vigoare.
Două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE din ţări din afara regiunii, în 2023, potrivit Comisiei, care spune că ”volumele mari ale comerţului electronic testează limitele vamale”.
Comisia a spus, de asemenea, că scutirea de taxe la import încurajează vânzătorii să împartă transporturile şi că până la 65% dintre colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutire de taxe.
Shein a spus că face declaraţii relevante şi plăteşte taxele necesare pentru comenzile expediate către clienţii din Europa, inclusiv taxe vamale relevante pentru comenzile evaluate peste pragul de 150 de euro.
Temu a spus că nu împarte coletele pentru a ocoli controalele vamale sau pentru a se angaja în declaraţii false. (1 USD = 0,9224 euro)