Evergrande Group din China, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și simbolul crizei imobiliare din această țară, a depus joi o cerere de faliment în SUA, pe măsură ce criza imobiliară din China se adâncește.
Compania a solicitat protecție în temeiul capitolului 15 din codul falimentului din SUA. Aceasta va permite companiei puternic îndatorate să își protejeze activele din SUA, în timp ce lucrează la un acord de mai multe miliarde de dolari cu creditorii.
În 2021, s-a constatat că Evergrande, cândva cel mai important dezvoltator imobiliar din China, se confruntă cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, în condițiile în care oficialii guvernamentali au înăsprit controalele asupra sectorului imobiliar. Criza sa de lichidități a făcut în curând din companie un simbol al problemelor din sectorul imobiliar al țării.
Unitatea imobiliară a grupului are mai mult de 1.300 de proiecte în peste 280 de orașe din țară, potrivit site-ului său. Printre celelalte afaceri ale sale se numără un producător de mașini electrice și un club de fotbal.
Temerile legate de prăbușirea Evergrande în 2021 au provocat frisoane în cea de-a doua economie a lumii.
Timp de luni de zile, Evergrande a lucrat la un acord de restructurare a datoriilor offshore și a dezvăluit o propunere la începutul acestui an. Aceasta a oferit creditorilor posibilitatea de a-și schimba datoriile în noi obligațiuni emise de companie și în acțiuni în două filiale, Evergrande Property Services Group și Evergrande New Energy Vehicle Group.
Evergrande s-a luptat să-și plătească împrumuturile după ce a intrat oficial în incapacitate de plată la sfârșitul anului 2021. Gradul de îndatorare al companiei imobiliare a ajuns la 2.437 de miliarde de yuani (340 de miliarde de dolari) la sfârșitul anului trecut. Aceasta reprezintă aproximativ 2% din întregul produs intern brut al Chinei.
Ca parte a planului de restructurare, Evergrande a declarat că se va concentra pe revenirea la operațiunile normale în următorii trei ani, dar va avea nevoie de o finanțare suplimentară de 36,4 miliarde de dolari până la 43,7 miliarde de dolari. De asemenea, compania a avertizat că unitatea sa de vehicule electrice riscă să se închidă în lipsa unor noi finanțări.
Luna trecută, Evergrande a înregistrat o pierdere combinată de 81 de miliarde de dolari pentru 2021 și 2022, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la viabilitatea planului de restructurare a datoriilor.
Sectorul imobiliar din China rămâne în continuare în turbulențe, marii dezvoltatori nereușind să finalizeze proiectele de locuințe, declanșând proteste și boicoturi ipotecare din partea cumpărătorilor de locuințe.
Există temeri că problemele din sectorul imobiliar al țării s-ar putea extinde la alte părți ale economiei chineze, pe măsură ce creșterea economică încetinește. De la declanșarea crizei datoriilor din acest sector, la jumătatea anului 2021, companii care reprezintă 40% din vânzările de locuințe din China au intrat în incapacitate de plată.
Beijingul a încercat recent să susțină sectorul imobiliar prin reducerea ratelor la creditele ipotecare, reducerea birocrației și oferirea mai multor împrumuturi dezvoltatorilor.