Globalworth, mai activ pe piața românească în S1 2021, a obținut un profit operațional de 72,2 milioane de euro

Globalworth Tower Sursa foto: Globalworth

Dezvoltatorul și investitorul imobiliar Globalworth, prezent pe piețele din România și Polonia, fondat de omul de afaceri Ioannis Papalekas, acum retras, și cu un portofoliu de 3,1 miliarde de euro în ambele țări, a obținut un profit operațional de 72,2 milioane de euro în primele șase luni ale acestui an, la venituri totale din chirii de 185,2 milioane de euro.

În cursul acestui an, cehii de la CPI Property Group SA și germanii de la Aroundtown SA au format un consorțiu și, prin Zakiono, au făcut o ofertă în numerar pentru întregul capital social emis și care urmează să fie emis la 7 euro / acțiune, care a fost inițiată prin oferta a fost anunțată pentru prima dată la 12 mai 2021. Oferta a fost finalizată cu succes, consorțiul deținând acum 60,6% din capitalul social, prin Zakiono, devenind astfel cel mai mare acționar al Globalworth.

Gradul de ocupare a spațiilor deținute de companie la mijlocul acestui an era de 88,7%.

Focarul pandemic COVID-19 a determinat compania să-și concentreze programul de dezvoltare pe proiecte cu pre-închiriere semnificativă sau la niveluri avansate de construcție – astfel, în urma unui 2020 foarte activ în care, în România, au fost livrate patru proprietăți de 95.800 mp, la începutul anului 2021 compania avea un birou de clasă “A” în construcție în București și alte câteva proiecte industriale în diferite stadii de dezvoltare din întreaga țară.

Livrări noi

„În iunie 2021, am livrat dezvoltarea Globalworth Square în New CBD din București. Acest birou de clasă “A” oferă mai multe tehnologii noi, cum ar fi sistemele de stocare a gheții și de energie geotermală care vizează scăderea costurilor energetice / ocupaționale și îmbunătățirea eficienței în proprietate, urmărind să devină prima proprietate din portofoliul nostru din România cu BREEAM Acreditare ecologică remarcabilă (în prezent în proces de certificare)”, se arată în raportul de la jumătatea acestui an al companiei.

Globalworth Square este situat între Globalworth Plaza și Green Court B clasa “A”, și are o suprafață de 29.100 mp. Proprietatea era închiriată în proporție de 36,8% către Wipro, la 30 iunie 2021

„În prima jumătate a anului 2021, am acordat prioritate dezvoltării de noi facilități logistice / industriale ușoare în portofoliul nostru și, în această perioadă, am progresat cu anumite activități pregătitoare, inclusiv planificarea și / sau autorizarea, a fazelor ulterioare în patru dintre proiecte în România. Ne așteptăm ca împreună aceste facilități, la finalizare, să ne mărească în continuare amprenta cu 99.700 mp. În plus, deținem, direct sau prin parteneriate JV, alte parcele de terenuri în locații privilegiate din București, orașe regionale din România și Polonia, acoperind o suprafață totală de teren de 1,2 milioane mp, pentru viitoare dezvoltări de proprietăți de birouri, industriale sau mixte. Când sunt complet dezvoltate, aceste terenuri au potențialul de a adăuga, în total, 785.100 mp în portofoliul companiei”, se mai arată în raport.

Achizițiile companiei

În cursul acestei perioade, dezvoltatorul a finalizat achiziția a două proiecte logistice / industriale ușoare în partea de vest a României, cu o suprafață totală de 27.000 mp pentru 17,9 milioane euro și a achiziționat teren suplimentar adiacent unuia dintre proiectele mixte din Constanța îmbunătățind vizibilitatea și accesul.

Facilitățile din Arad și Oradea reprezintă primele achiziții de proprietăți permanente pentru grup de la decizia din 2020 de a suspenda achiziția de noi proprietăți permanente, ca parte a inițiativelor de a proteja afacerea și lichiditatea într-o perioadă de incertitudine crescută datorită COVID -19.

Parcul Industrial Vest – Arad („IPW Arad”)

Industrial Park West – Arad este un proiect de 20.100 mp în partea de nord-vest a orașului și o parte a zonei industriale Arad. IPW Arad a fost dezvoltat în două faze între 2012 și 2020. Faza 1 a fost livrată în 2012, iar faza 2 a fost livrată în 2020.

IPW Arad este situat strategic la doar câțiva kilometri de autostrada A1, de Aeroportul Internațional Arad și de centrul orașului și

este închiriat în proporție de 100%, cu un contract de închiriere de 15 ani (din care mai rămân 13,6 ani) către Huf România, filiala română a furnizorului global de automobile Huf Group, principalul specialist pentru acces și autorizare securizată a mașinilor.

Parcul Industrial Vest – Oradea (“IPW Oradea”)

Industrial Park West – Oradea cuprinde o instalație de 6.900 mp livrată în a doua jumătate a anului 2020 și închiriată în proporție de 100% cu o leasing de 15 ani (14,2 ani rămași) către Iwis, liderul mondial în sisteme de acționare temporizate inovatoare și rentabile bazate pe pe lanțuri de precizie.

IPW Oradea se află în zona industrială Oradea și este situat strategic pe drumul european E60 și la 4,4 km de granița română / maghiară.

Parcul ar putea crește spațiul de podea cu până la 9.900 mp în viitor.

Compania a mai cumpărat și o parcelă de teren de 1.500 mp pentru a facilita dezvoltarea fazelor viitoare ale proiectului Constanta Business Park.

Închirieri

În primele șase luni ale anului 2021, Grupul a negociat cu succes preluarea (inclusiv extinderi) sau extinderea a 194.400 mp de spații comerciale în Polonia (60,9% din GLA tranzacționat) și România (39,1% din GLA tranzacționat), cu un termen mediu de 4,7 ani.

„Obiectivul nostru principal a continuat să fie prelungirea contractelor de leasing cu chiriașii existenți din portofoliu și preluarea spațiilor disponibile în proprietăți și dezvoltări permanente, deoarece, în mediul actual de piață, companiile în general adoptă o abordare mult mai conservatoare a leasingului sau extinderea operațiunilor lor, în timp ce în mai multe cazuri au fost forțați să reducă sau chiar să închidă operațiunile lor. Ca atare, semnarea de noi contracte de leasing, de obicei pentru companiile multinaționale și naționale mari, durează mai mult în mediul actual de piață, deoarece potențialii chiriași își reevaluează planurile ocupaționale viitoare”, se afirmă în raport.

Contractele de închiriere au fost reînnoite pentru un total de 111.3000 mp cu 68 dintre chiriașii companiei, cu un termne de 3,8 ani, iar cele mai notabile extensii implică Infosys (25.500 mp) în Green Horizon, Rockwell (12.900 mp reînnoire plus 6.700 mp extindere) în A4 Business Park și EY (6.000 mp) în TCI, în vreme ce 74,7% din reînnoirile semnate de GLA au fost pentru contracte care expirau în 2022 sau mai târziu.

Noi contracte de închiriere au fost semnate cu 40 de chiriași pentru 66.700 mp cu un termen de 6,5 ani. Majoritatea au fost pentru spațiile logistice / industriale ușoare, care au reprezentat 52,8%, restul implicând birouri și spații comerciale / comerciale.

Cele mai mari contracte de leasing din această perioadă au fost cu HAVI Logistics, pentru un total de 20.600 mp în două proiecte  logistice / industriale ușoare din București, Heineken (8.600 mp) în Podium Park II și Wipro (6.000 mp plus 4.700 mp extindere) în noua livrare Globalworth Square. În S1 2021 compania a semnat contracte de închiriere pentru 16.300 mp de extinderi cu 27 de chiriași, cu un termen mediu de 5,7 ani.

În România, Globalworth este prezent în șase orașe cu sedii office, proiecte mixte și industriale cu o valoare de 1,46 miliarde de euro. Suma totală a chiriilor contractate de companie se ridică la 185,2 milioane de euro, la 30 iunie 2021.

Sursa foto: Globalworth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *