Goldman Sachs: India va deveni a doua mare economie a lumii până în 2075, după China

india steag Sursa foto: pexels.com

India este pe cale să devină a doua cea mai mare economie a lumii până în 2075, depășind nu doar Japonia și Germania, ci și SUA, potrivit Goldman Sachs, scrie CNBC.

În prezent, India este a cincea cea mai mare economie a lumii, după Germania, Japonia, China și SUA.

Pe lângă o populație în creștere, la baza previziunilor se află progresul țării în materie de inovare și tehnologie, creșterea investițiilor de capital și creșterea productivității lucrătorilor, a scris banca de investiții într-un raport recent.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“În următoarele două decenii, rata de dependență a Indiei va fi una dintre cele mai scăzute dintre economiile regionale”, a declarat economistul pentru India al Goldman Sachs Research, Santanu Sengupta.

Rata de dependență a unei țări se măsoară prin numărul de persoane dependente raportat la totalul populației în vârstă de muncă. O rată de dependență scăzută indică faptul că există proporțional mai mulți adulți de vârstă activă care sunt capabili să susțină tinerii și persoanele în vârstă.

Sengupta a adăugat că, pentru a valorifica potențialul populației indiene în creștere rapidă, este esențial să se stimuleze participarea forței de muncă. Iar Sengupta preconizează că India va avea una dintre cele mai scăzute rate de dependență dintre economiile mari în următorii 20 de ani.

“Așadar, aceasta este cu adevărat fereastra în care India trebuie să facă ceea ce trebuie în ceea ce privește crearea de capacități de producție, continuarea creșterii serviciilor, continuarea creșterii infrastructurii”, a spus el.

Guvernul Indiei a acordat prioritate creării de infrastructură, în special în ceea ce privește înființarea de drumuri și căi ferate. Goldman Sachs consideră că acesta este un moment potrivit pentru ca sectorul privat să se extindă pe crearea de capacități în domeniul producției și al serviciilor, pentru a genera mai multe locuri de muncă și a absorbi forța de muncă numeroasă.

Vârful de lance al traiectoriei economice a Indiei este, de asemenea, progresul său în domeniul tehnologiei și al inovării, a declarat banca de investiții.

Veniturile industriei tehnologice indiene ar trebui să crească cu 245 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2023, potrivit Nasscom, asociația comercială neguvernamentală din India. Această creștere va proveni din toate fluxurile de produse IT, de gestionare a proceselor de afaceri și de software, a indicat raportul Nasscom.

În plus, Goldman a prezis că investițiile de capital vor fi un alt motor important al creșterii Indiei.

“Rata de economisire a Indiei va crește probabil odată cu scăderea ratei de dependență, creșterea veniturilor și dezvoltarea mai profundă a sectorului financiar, ceea ce va face probabil ca fondul de capital să fie disponibil pentru a impulsiona investiții suplimentare”, se arată în raportul Goldman.

Călcâiul lui Ahile al proiecției băncii este rata de participare a forței de muncă – și dacă aceasta crește în ritmul pe care îl preconizează Goldman.

“Rata de participare a forței de muncă în India a scăzut în ultimii 15 ani”, se arată în raport, subliniind că rata de participare a femeilor la forța de muncă este “semnificativ mai mică” decât cea a bărbaților.

“Doar 20% din totalul femeilor în vârstă de muncă din India au un loc de muncă”, a scris banca de investiții într-un alt raport  din iunie. Exporturile nete au fost, de asemenea, o piedică pentru creșterea Indiei, deoarece India înregistrează un deficit de cont curent, a precizat Goldman. Cu toate acestea, banca a subliniat că exporturile de servicii au atenuat balanța de cont curent.

Economia Indiei este determinată de cererea internă, spre deosebire de multe economii din regiune care depind mai mult de exporturi, până la 60% din creșterea sa fiind atribuită în principal consumului intern și investițiilor, potrivit raportului Goldman.

S&P Global și Morgan Stanley au prezis, de asemenea, că India este pe cale să devină cea de-a treia economie ca mărime până în 2030.

PIB-ul Indiei în primul trimestru a crescut cu 6,1% în ritm anual, depășind cu brio așteptările Reuters de creștere de 5%. Creșterea pe întregul an al țării este estimată la 7,2%, față de o creștere de 9,1% în anul fiscal 2021-2022.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: