Activitatea turistică puternică este de așteptat să mențină cererea pe piața închirierii de mașini la niveluri ridicate în Grecia în acest an, potrivit estimărilor industriei, scrie Kathimerini. În același timp, este de așteptat să se intensifice concurența, deoarece se așteaptă ca firmele de închiriere pe termen scurt să continue să își extindă flota disponibilă.
Creșterea ofertei de vehicule poate pune presiune asupra prețului mediu de închiriere, o evoluție cu un impact pozitiv asupra consumatorilor, dar cu un potențial cost pentru întreprinderi, deoarece le limitează marjele de profit.
Această piață a înregistrat rate de creștere remarcabile, în special în destinațiile europene populare și în marile metropole, favorizate de creșterea numărului de călătorii, atât din motive de agrement, cât și de afaceri, precum și de reducerea sezonalității. Această dinamică este, de asemenea, atribuită restabilirii lanțului de aprovizionare, care a permis producătorilor să își îndrepte din nou atenția către clienții care închiriază pe termen scurt.
Intensitatea concurenței în perspectiva sezonului estival este, de asemenea, recunoscută de principalii actori din industrie. De exemplu, recent, conducerea grupului Motodynamics, care reprezintă Sixt în Grecia, a menționat că „în acest mediu, compania se concentrează pe dezvoltarea în continuare a serviciilor sale, utilizând sectorul rent-a-car premium ca axă strategică pentru a-și menține și consolida poziția”. În ultimul exercițiu financiar, veniturile grupului din închirierea de vehicule s-au ridicat la 47,1 milioane de euro, față de 41,64 milioane de euro în anul precedent, înregistrând o creștere de 12%.
Conducerea Autohellas a vorbit, de asemenea, despre o scădere a prețului mediu de închiriere a mașinilor în acest an, o tendință care a început în 2024. În ciuda poziției reținute a companiilor la nivel internațional în ceea ce privește extinderea flotelor lor, Grecia poate fi o excepție. „Creșterea preconizată a sosirilor turistice cu 5-7% este de așteptat să împingă concurenții să extindă în continuare flota disponibilă, sectorul în ansamblu urmând să înregistreze o creștere de 8-10%”, subliniase compania listată.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Prezența mașinilor electrice în flotele de închiriere rămâne la niveluri scăzute. Cererea limitată este explicată prin reticența clienților din cauza familiarizării mai reduse cu mobilitatea electrică, a anxietății legate de autonomie și încărcare.
Pe de altă parte, companiile de închiriere se confruntă cu incertitudinea privind valoarea estimată a vehiculelor electrice la sfârșitul utilizării lor (valoarea de revânzare), ceea ce le obligă să perceapă prețuri de închiriere mai mari, reducând astfel atât oferta, cât și cererea.
Prin urmare, majoritatea mașinilor închiriate sunt încă pe benzină, urmate de diesel, hibride ușoare, hibride plug-in și electrice.