Grecia: Impozit suplimentar pentru multinaționale

steag grecia Sursa foto: pixabay.com

Guvernul elen procedează la impunerea unui impozit suplimentar cu o cotă de 15% pentru companiile multinaționale și filialele care operează în Grecia și care au venituri anuale de peste 750 de milioane de euro, din care estimează că poate colecta suma de 80 de milioane de euro, scrie Kathimerini.

Proiectul de lege a fost pus în consultare publică joi seară și va fi prezentat Parlamentului în primele 10 zile ale lunii martie.

În Grecia există 19 grupuri de afaceri grecești și 900-950 de filiale ale unor grupuri străine care au depășit 750 de milioane de euro ca cifră de afaceri consolidată în cel puțin doi din ultimii patru ani.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În esență, este vorba despre integrarea unei directive europene, prin care Grecia se va armoniza cu restul țărilor UE și cu inițiativa OCDE.

Prin această inițiativă, după cum a remarcat Ministerul de Finanțe, se face un pas important în plus pentru a aborda problema evaziunii fiscale. De asemenea, se va aborda concurența fiscală neloială care rezultă din subevaluarea profiturilor de către marile companii care operează atât în această țară, cât și în alte state membre.

Noul sistem impune un nivel minim global de impozitare, o rată minimă efectivă de impozitare de 15% pentru companiile multinaționale și grupurile mari.

Aplicarea acestei rate poate avea ca rezultat un impozit suplimentar de până la 15 % pe profituri, dacă aceste întreprinderi au plătit mai puțin decât această rată de impozitare. Până în prezent, a fost adoptată de 132 de țări și este obligatorie de la 1 ianuarie în statele membre ale UE.

Prin urmare, atât grupurile de întreprinderi multinaționale, cât și grupurile naționale de mari dimensiuni cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 750 de milioane de euro ar trebui să fie impozitate în mod obligatoriu la o rată efectivă minimă de impozitare care nu poate fi mai mică de 15%.

La nivel european și mondial, notează sursele ministerului, se observă fenomenul ca marile multinaționale și filialele lor să se folosească de o serie de instrumente, cum ar fi provizioanele fiscale sau de investiții, reușind în cele din urmă să plătească mai puține impozite, chiar de multe ori sub cele care ar rezulta dacă s-ar aplica cota minimă efectivă de impozitare de 15% pentru veniturile lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: