Grecia propune un Fond European în valoare de 80 de miliarde de euro pentru criza energetică

Redacția sept. 28, 2022 0 comentarii
Energie electrica curent

Ministrul grec al Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, a formulat, în perspectiva Consiliului extraordinar al miniștrilor Energiei din UE, o propunere de creare a unui Fond European care să contracareze impactul prețurilor ridicate la gazele naturale, scrie Money Review, potrivit Rador.

Astfel, el a trimis o scrisoare în acest sens vicepreședintelui executiv al Comisiei Europeaene, responsabil pentru European Green Deal, Frans Timmermans, și comisarului Uniunii Europene pentru Energie, Kadri Simson.

În scrisoare, Skrekas propune crearea unui Fond European către care vor fi direcționate resursele dintr-o taxă specială de 10 euro/ megawat-ora termică (MWh) pe care propune să fie impusă companiilor europene producătoare de energie electrică pentru cantitățile de gaze naturale utilizate exclusiv pentru producerea de energie electrică.

Veniturile încasate de acest fond vor fi utilizate pentru:

– sprijinirea gospodăriilor vulnerabile și a întreprinderilor mici și mijlocii în fața creșterii prețurilor la gazele naturale.

– finanțarea investițiilor în combustibili alternativi, cum ar fi hidrogenul verde și biometanul.

– acoperirea nevoilor de urgență ale companiilor energetice, ca urmare a eforturilor lor de a înlocui gazul natural rusesc.

– extinderea și modificarea infrastructurii necesare pentru înlocuirea gazelor naturale rusești și consolidarea posibilității de a fi realizate importuri din surse alternative.

– înlocuirea gazelor naturale cu un alt combustibil și creșterea eficienței energetice.

Ministrul grec al Mediului și Energiei a subliniat că, potrivit estimărilor, dacă se aplică o taxă specială de 10 euro/MWh termic, utilizat pentru producerea energiei electrice, se va încasa anual o sumă de 9 miliarde de euro pe întreg teritoriul UE, pe baza unui consum la nivelul anului 2021.

Veniturile de 9 miliarde de euro ar putea fi combinate cu un împrumut cu dobândă scăzută de la Banca Europeană de Investiții, în valoare de 80 de miliarde de euro, care ar fi rambursat din veniturile anuale generate de taxa specială.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *