Grecia – sute de mii de anulări din partea turiștilor ruși și ucraineni / Optimism, dar cu riscuri din cauza exploziei prețurilor

Redacția apr. 19, 2022 0 comentarii
insula creta, grecia, vacanta

Grecia mizează pe un sezon turistic mai bun decât cel de anul trecut, în pofida războiului din Ucraina și a consecințelor sale, explozia prețurilor și pierderea a sute de mii de turiști ruși și ucraineni care de mai mulți ani inundau insulele și stațiunile din nordul Greciei, transmite AFP.

„Avem deja anulări de rezervări din partea a 600.000 de turiști ruși și 240.000 de ucraineni”, a recunoscut totuși președintele Asociației agențiilor elene de turism (HATTA), Lyssandros Tsilidis, care subliniază că la acest moment „pierderile se ridică la 700.000 de euro”, scrie Agerpres.

La fel ca și partenerii europeni, Atena a condamnat invazia rusă în Ucraina în pofida legăturilor istorice între Rusia și Grecia, două țări ortodoxe.

Războiul din Ucraina va afecta în special turismul în insula Creta, unde 10% din turiștii tradiționali erau ruși și ucraineni. „Această clientelă nu va fi înlocuită”, consideră Nikos Halkiadakis, președintele Uniunii hotelierilor din Héraklion, principalul oraș din cea mai mare insulă grecească.

Cu toate acestea, după doi ani de pandemie, Guvernul de la Atena și profesioniștii din turism sunt încrezători. Pentru Nikos Halkiadakis, „revenirea la normal este un motiv de speranță și mizăm pe un sezon mai bun decât anul trecut”.

„Experții din industria turismului se așteaptă la o multiplicare cu doi a numărului de sosiri din acest an”, insistă și Sofia Zacharaki, secretar de stat în Ministerul Turismului. „Iar sezonul arată deja o imagine încurajatoare care ne permite să fim optimiști”, a declarat Zacharaki.

La rândul său, ministrul elen al Turismului, Vassilis Kikilias, a salutat luni „reușita strategiei guvernamentale care a vizat deschiderea sezonului turistic înainte de venirea verii”. Potrivit lui Kikilias, numărul sosirilor pentru vacanța de Paște a crescut la Atena și Salonic (nord), comparativ cu anul trecut, „iar aceste cifre justifică eforturile noastre”.

Pentru a da un impuls turismului, care este responsabil pentru aproape 25% din PIB, Grecia a început în februarie să ridice restricțiile împotriva Covid-19 astfel că testele de depistare la frontieră nu mai sunt obligatorii pentru călătorii care au un certificat european de vaccinare.  Începând cu data de 1 mai, certificatul sanitar nu va mai fi cerut în restaurante, baruri și magazine. În ceea ce privește purtarea măștii, nu va mai fi obligatorie în spațiile închise de la 1 iunie.

Însă, industria turistică este unul din sectoarele cele mai afectate direct de crize, precum războaie și pandemii, subliniază secretarul de stat. „După ce am trăit prin ultimii doi ani dificili, nu ne mai este teamă, chiar dacă ritmul de revenire a turismului este unul lent în toată Europa, din cauza războiului din Ucraina”, a explicat președintele HATTA.

Iar explozia prețurilor riscă să schimbe datele problemei, apreciază președintele HATTA.

Chiar dacă profesioniștii din sector mizează pe un sezon mai bun decât cel de anul trecut, „numărul sosirilor nu va reveni la cifrele record din 2019”, avertizează ministrul Vassilis Kikilias.

Sursa: sunrise-travel.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *