Grecia – „un exemplu de urmat în ceea ce priveşte tranziţia verde”, spune Frans Timmermans. România, dată drept exemplu negativ

grecia, vacanta, turism, santorini Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

“Grecia se mişcă rapid spre epoca post-lignit. Este un exemplu de urmat de alte ţări cu privire la ce se poate reuşi în această direcţie atunci când există voinţă politică”, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul Verde European, Frans Timmermans, într-un interviu acordat ziarului Kathimerini în perspectiva prezentării astăzi a pachetului Fit for 55, pentru reducerea emisiilor de carbon până în 2030.

Timmermans evidenţiază cazul Greciei în raport cu alte ţări care au producţie internă şi sunt dependente de cărbune, cum ar fi România, Bulgaria, Polonia etc. “Grecia s-a mişcat rapid pentru a dezvolta infrastructura de producere a energiei solare și eoliene. În aceste alte țări, gazul natural este absolut necesar drept combustibil de tranziție – într-un mod care nu este valabil pentru Grecia, care a luat deja unele măsuri în privinţa surselor de energie regenerabile, iar condițiile naturale favorizează dezvoltarea lor. Dar trebuie să ne asigurăm că aceste alte țări nu se vor bloca în infrastructura de gaze – că infrastructurile lor energetice vor putea fi înlocuite pe viitor de hidrogen și alte forme de energie cu emisii zero”, a afirmat acesta, potrivit agenției Rador.

Prezentarea de către Comisia Europeană a pachetului Fit for 55 – un pachet de 12 propuneri legislative pentru realizarea obiectului de reducere a emisiilor de carbon cu 55% în 2030 comparativ cu nivelul din 1990 – generează negocieri dure, de lungă durată și complexe pentru a determina contribuția fiecărui stat membru și a fiecărui sector al economiei europene la îndeplinirea în ritm alert a neutralității climatice.

“Combaterea crizei climatice trebuie să se realizeze în mod just, altfel va eşua. Va fi respinsă de statele membre şi de Parlament” a avertizat Timmermans, precizând că “abordarea holistică” a Comisiei Europene duce la o repartizare echitabilă a costului şi a oportunităţilor generate de tranziţia verde.

De asemenea, avem mecanisme de corecție integrate astfel încât dacă de ex. “aplicarea legii a sporit sărăcia energetică, atunci ar exista instrumente pentru a preveni acest lucru”. De exemplu, pachetul Fit for 55 include extinderea Schemei de comercializare a emisiilor (ETS) pentru transportul rutier (unde “emisiile continuă să crească mai degrabă decât să scadă”, după cum spune Timmermans) şi economisirea energiei pentru clădiri. “O parte din veniturile obținute din aceste sisteme recomandăm să fie investite într-un fond social care va permite statelor membre să remedieze orice inechitate care ar putea apărea”, explică el. Conform propunerii Comisiei, Fondul Social pentru Climă care urmează să fie finanțat prin extinderea ETS la transportul rutier și clădiri, va dispune de 70 de miliarde de euro într-un orizont de șapte ani pentru a cofinanța (până la 50%) programele naționale de optimizare energetică a clădirilor și promovarea utilizării vehiculelor cu emisii zero.

“Toţi va trebui să facem într-o oarecare măsură ajustări în vieţile noastre pentru a combate criza climatică. Majoritatea covârşitoare a europenilor înţelege acest lucru”, a precizat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Sursa foto: Pexels/Aleksandar Pasaric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *