Grecia versus România – o comparație hazlie a salariilor… cu miros de covrigi!

Covrigi Sursa foto: Simigeria Luca

Pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se spune că o covrigărie din București angajează personal necalificat cu 905 euro net pe lună, după reținerea taxelor aferente (4.500 lei mai exact). Impresionant, nu-i așa? Și pentru că se pare că unii încearcă cu disperare să demonstreze că salariile în România sunt mici, îi contrazice viața reală… sau mai degrabă covrigii, scrie publicația greacă The Indicator, potrivit Rador Radio România.

Grecia versus România – lupta pe salarii în arena pieței muncii! Dacă privim cu umor, putem spune că dacă vrei să „coci” un contract salarial bun, România este o destinație neașteptată, dar delicioasă. Salariul unui covrigar în România concurează cu cel primit de mai multe profesii în Grecia, mai ales dacă luăm în calcul și puterea netă de cumpărare.

În jocul puterii de cumpărare

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Puterea de cumpărare, acel instrument magic care face ca euro să pară mai dur în unele țări, dar „mai moale” în altele. Se prea poate ca în Grecia salariile să fie mai mari în unele cazuri, dar puterea de cumpărare este oarecum slăbită, mai ales dacă iei în considerare costul vieții. O simplă plimbare prin piață te poate face să te întrebi cum și de ce prețurile par să zboare mai sus decât Munții Pindului.

În România lucrurile stau altfel. Prețurile sunt mai ”pământene”, drept pentru care cei 905 euro au mai multă valoare. Prin urmare, poți primi un salariu bun făcând covrigi și te poți bucura de viață fără să „jonglezi” cu bugetul dând cu zarul.

În final, viața reală este cea care contrazice…

Oricum ar sta lucrurile, această postare ridică o întrebare interesantă: este România, până la urmă, un paradis salarial neștiut pentru ocupații modeste cum ar fi să faci covrigi? Sau Grecia trebuie să se uite puțin mai atent la propriile sale date? În orice caz, adevărul este că viața reală, după cum spune și postarea, contrazice miturile care circulă despre salariile mici din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ar fi fost interesante niste date/valori comparative privind paritatea puterii de cumparare (PPC) cu Grecia si, eventual, cu alte state UE. In continuare, cateva exemple de “putere de cumparare” raportata la valoarea nominala standard de 100 USD in Europa (sursa: “World Economic Outlook Database, April 2024 Edition, via Wikipedia): Romania – 221 USD, Polonia – 213, Bulgaria – 210, Croatia – 199, Ungaria – 186, Grecia – 172, Slovacia – 170, Italia – 144, UE (medie) – 142, Franta, Germania – 125, Norvegia/Elvetia – 87.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.