Grupul Arobs vrea să exploreze noi sectoare. Voicu Oprean: „Explorăm continuu oportunitățile de a ne diversifica prezența sectorială”

voicu oprean arobs bvb Voicu Oprean, AROBS / Sursa foto: Arobs, BVB

Dezvoltatorul de software AROBS Group, cu sediul în România, care oferă soluții specializate pentru sectoare variate, de la automobile la electronice de consum și dispozitive medicale, caută să își extindă oferta către noi industrii, a declarat pentru SeeNews directorul general Voicu Oprean.

„Explorăm continuu oportunitățile de a ne diversifica prezența sectorială. Ne concentrăm pe domeniile în care ne putem valorifica expertiza tehnologică pentru a oferi soluții inovatoare, bazându-ne pe expertiza noastră în sisteme integrate”, a declarat Oprean într-un interviu recent acordat SeeNews. „Ne propunem să răspundem nevoilor piețelor emergente și să determinăm o creștere durabilă.”

Soluțiile software ale AROBS sunt utilizate într-o serie de sectoare, cum ar fi automobilele, electrificarea și conducerea autonomă, dispozitivele medicale, tehnologia spațială, marina, electronica de consum, tehnologia de călătorie, studiile clinice, fintech, big data și automatizarea inteligentă.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Strategia sa de creștere implică un ritm rapid de achiziții de companii, grupul fiind format din compania mamă AROBS Transilvania Software și 30 de filiale până la sfârșitul anului 2024.

„Ne concentrăm din ce în ce mai mult pe oportunități de fuziuni și achiziții în domeniul serviciilor și produselor software, urmărind în același timp investiții greenfield în tehnologii emergente. Această abordare dublă ne permite să accelerăm inovarea, să ne extindem capacitățile și să creăm valoare pe termen lung în cadrul grupului AROBS”, a declarat Oprean.

„Echilibrarea creșterii organice cu extinderea prin fuziuni și achiziții a fost o prioritate cheie pe parcursul anului trecut. În 2024, am inițiat un proces de fuziune prin absorbție pentru a consolida operațiunile și a optimiza structura noastră organizațională prin integrarea mai multor entități din cadrul grupului – AROBS Engineering, Berg Computers și Nordlogic Software”, a explicat el. „Cu toate acestea, am decis să oprim acest proces din cauza modificărilor legislative în curs. De asemenea, am identificat soluții mai eficiente pentru a executa o singură operațiune de fuziune care implică un grup mai mare de societăți.”

În martie, AROBS a anunțat achiziția firmei românești de soluții de gestionare și analiză a datelor de tahograf SVT Electronics, consolidându-și poziția în sectorul de monitorizare și gestionare a flotelor și marcând o altă investiție în soluții tehnologice de impact care răspund cerințelor acestei piețe. Grupul este activ în domeniul automatizării proceselor robotizate în logistică și transport pe mai multe piețe europene și are o vastă expertiză în conducerea autonomă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Anul trecut, BERD a realizat o investiție minoritară de capital în AROBS Transilvania Software ca parte a unei oferte de acțiuni prin care compania a strâns un total de 143 milioane lei (32,7 milioane dolari/28,7 milioane euro) de la investitori locali și internaționali, marcând cea mai mare majorare de capital realizată vreodată de o companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București.

„Nu excludem noi majorări de capital, mai ales dacă acestea se aliniază cu achiziții strategice sau cu extinderea în noi zone geografice și sectoare. Orice decizie viitoare în această direcție va fi atent programată și determinată de valoarea pentru acționari, oportunitatea pieței și potrivirea strategică”, a declarat CEO-ul.

În ceea ce privește amenințarea tarifelor de import din SUA, Oprean a spus că modelul global de livrare și echipele distribuite ale AROBS oferă reziliență în fața schimbărilor geopolitice. În plus, natura digitală a ofertelor grupului – axate pe soluții cloud, integrate și software as a service (SaaS) – oferă un anumit grad de izolare de limitările comerciale fizice, a adăugat el.

„Piețele noastre principale rămân în Europa, cu o activitate semnificativă și în America de Nord și Asia. În ceea ce privește tarifele de import din SUA, nu se preconizează niciun impact, dar rămânem în alertă cu privire la implicațiile macroeconomice mai largi”, a declarat Oprean. „Cu toate acestea, o dispută comercială prelungită ar putea afecta lanțurile de aprovizionare globale, transferul de tehnologie și sentimentul investițional.”

AROBS a declarat luna trecută că vizează venituri consolidate de 460 de milioane de lei și un profit net de 37 de milioane de lei pentru 2025. CEO-ul a subliniat că aceste obiective au rămas neschimbate, Grupul AROBS fiind încrezător în capacitatea sa de a îndeplini aceste proiecții, în ciuda tensiunilor geopolitice și economice recente.

„Evaluăm în permanență evoluțiile geopolitice, economice și specifice industriei”, a spus Oprean. “Avem o structură diversificată a veniturilor, un portofoliu de produse în creștere și un portofoliu sănătos de proiecte din sectorul public și privat”, a asigurat el.

Înființată în 1998, AROBS Transilvania Software are sediul central în orașul Cluj-Napoca din nord-vestul României. A încheiat anul 2024 cu o cifră de afaceri consolidată de 412,5 milioane de lei, în scădere cu 3%, în timp ce profitul net consolidat a scăzut anual cu 31%, la 21,9 milioane de lei, potrivit unui raport financiar preliminar publicat în februarie.

Oprean deținea direct o participație de 47,27% la AROBS Transilvania Software, în timp ce vehiculul de investiții local Cabrio Investment, deținut tot de Oprean, deținea o participație de 10% la 25 februarie, potrivit ultimelor informații disponibile pe Bursa de Valori București.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.