Grupul bancar Deutsche Bank a anunţat că nu se va retrage complet din Rusia, ceea ce a declanşat critici în rândul investitorilor deoarece decizia celei mai mari bănci germane contrastează cu deciziile băncilor americane care au redus legăturile cu Rusia din cauza invadării Ucrainei, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Băncile şi managerii de active au decis să se alăture altor companii occidentale care au decis să se retragă din Rusia după sancţiunile impuse de Occident.
„Suntem întrebaţi deseori de ce nu ne retragem complet din Rusia? Răspunsul este că asta ar fi împotriva valorilor noastre”, a precizat directorul general Christian Sewing, într-un mesaj trimis joi angajaţilor Deutsche Bank. CEO-ul a mai adăugat că o retragere „nu ar fi lucrul corect în termeni de gestionare a relaţiilor cu clienţi şi a-i ajuta să facă faţă situaţiei lor”.
Tim Ash, analist la BlueBay Asset Management, a apreciat că acţiunile celor de la Deutsche Bank nu sunt suficiente. „Poate că Deutsche Bank trebuie să se uite încă odată la obiectivele sale de ESG (Mediu, Impact Social, Guvernanţă)”, a apreciat Tim Ash.
Investitorul Bill Browder a spus şi el că prin rămânerea în Rusia cea mai mare bancă germană “este complet în opoziţie cu comunitatea bancară internaţională ceea ce va crea o reacţie, pierdere de reputaţie şi de afaceri în Vest”.
Comparativ, băncile americane Goldman Sachs şi JPMorgan Chase au anunţat joi că îşi vor restrânge afacerile din Rusia, devenind primele mari bănci americane care vor ieşi de pe piaţa rusească după invadarea Ucrainei, o decizie care pune presiune şi asupra rivalilor să facă acelaşi lucru.
Ca răspuns la criticile faţă de decizia sa de a rămâne în Rusia, DeutscheBank a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că va respecta sancţiunile şi că „monitorizează îndeaproape situaţia”, adăugând că ar putea să îşi modifice abordarea „dacă va fi necesar”.
Disputa legată de rămânerea în Rusia vine în aceeaşi zi în care Deutsche Bank a dezvăluit că recompensele plătite directorului general Christian Sewing au fost majorate cu 20% anul trecut, până la 8,8 milioane de euro. În total, banca germană a plătit bonusuri în valoare de 2,1 miliarde de euro în 2021, cu 14% mai mult decât în 2020, pentru a-şi recompensa angajaţii pentru cel mai profitabil an pe care l-a avut Deutsche Bank în ultimul deceniu.