Grupul Băncii Europene de Investiţii anunță că a acordat anul trecut împrumuturi de 88 de miliarde euro

euro, moneda, bancnote, bani Sursa foto: Dreamstime

Grupul Băncii Europene de Investiţii a acordat anul trecut împrumuturi de 88 miliarde euro pentru peste 900 de proiecte cu impact în domenii precum infrastructura de transport şi mobilitatea urbană, energie şi apă, digitalizare, tehnologii noi, inovare, asistenţă medicală, locuinţe accesibile, educaţie şi sprijin pentru IMM-uri, transmite Agerpres. O sumă de 49 miliarde euro a fost investită în finanţarea verde, iar peste 21 miliarde euro au fost investite în securitatea energetică.

”În 2023, Grupul Băncii Europene de Investiţii a acordat contracte noi de finanţare în valoare de aproape 88 miliarde euro pentru proiecte cu impact mare în domenii prioritare pentru politicile UE, precum acţiunile climatice, infrastructură durabilă şi asistenţă medicală, a anunţat astăzi, în Bruxelles, preşedinta BEI Nadia Calviño”, anunţă banca.

Din 2021, Grupul a mobilizat investiţii verzi în valoare de 349 miliarde euro, urmându-şi astfel obiectivul de a sprijini finanţare verde în valoare de 1.000 miliarde euro până la sfârşitul deceniului. Suma de 49 miliarde euro a fost acordată în 2023 direct pentru acţiuni climatice şi durabilitatea mediului, în creştere de la 38 miliarde euro în 2022.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„În toată Europa, Grupul BEI susţine priorităţile UE: stimulează competitivitatea europeană şi acţiunile de lider în tehnologiile verzi în UE şi contribuie la crearea unui viitor mai sigur pentru oamenii din Uniunea Europeană şi din întreaga lume. Grupul şi-a îndeplinit promisiunile. A atins şi şi-a depăşit obiectivele în mai multe domenii prioritare pentru UE. Acest lucru înseamnă beneficii concrete pentru noi toţi, de la apă potabilă mai sigură la transport public îmbunătăţit, de la acces mai bun la vaccinuri la o acoperire mobilă 5G extinsă, de la crearea de locuri de muncă şi creşterea competitivităţii la securitate şi eficienţă energetică”, a declarat preşedinta Calviño.

În 2023, investiţiile Băncii au inclus şi contribuţia de peste 21 miliarde euro la REPowerEu, o iniţiativă menită să reducă dependenţa Europei de combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia verde. Capacitatea de producere de energie electrică finanţată va putea alimenta 13,8 milioane de gospodării.

Într-un an caracterizat de instabilitate tot mai mare în întreaga lume, BEI Global, divizia Grupului dedicată investiţiilor în afara UE, a acordat peste 8,4 miliarde euro pentru proiecte, aproape jumătate din această sumă fiind destinată ţărilor cel mai puţin dezvoltate şi statelor fragile din lume. În total, BEI Global a mobilizat 27 miliarde euro pentru investiţii în cadrul iniţiativei UE Global Gateway, înainte de termenul prevăzut pentru a ajunge la 100 miliarde euro în acest program până în 2027. Pe lângă cele aproape 2 miliarde euro oferite drept asistenţă Ucrainei de la invazia Rusiei, în 2023 Banca a înfiinţat Fondul EU4U, sprijinit de statele membre şi de Comisia Europeană, pentru a stimula şi mai mult rezilienţa economică şi reconstrucţia în Ucraina.

Grupul BEI a investit 19,8 miliarde euro în inovaţie şi 20 miliarde euro în sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor de mărime intermediară. Acest lucru se datorează în mare parte investiţiilor făcute de Fondul European de Investiţii, furnizorul specializat de finanţare de risc al Grupului BEI, care anul trecut a investit aproape 15 miliarde euro. Suma include şi contribuţia de 1 miliard euro la iniţiativa „Campionii europeni în domeniul tehnologiei” pentru a dezvolta start-upurile din domeniul tehnologiilor disruptive şi a îmbunătăţi competitivitatea Europai.

Printre investiţiile orientate spre inovare ale Grupului BEI s-au numărat şi 19 proiecte care au vizat inteligenţa artificială. „Într-o perioadă de condiţii dificile pentru investiţii, Grupul BEI este pregătit să-şi joace rolul anticiclic, completând bugetul UE şi susţinând statele membre UE şi economiile noastre, răspunzând unei cereri puternice din toată Europa, în special din partea sectorului privat”, a mai spus preşedinta Calviño.

„Dar ştim că provocările cu care ne confruntăm necesită un efort imens, iar noi putem ajuta Europa să le facă faţă. Doar săptămâna aceasta, Grupul BEI anunţă noi proiecte în Suedia, România, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Lituania şi Bulgaria, pentru a susţine noi tehnologii verzi, de la staţii de încărcare la căi ferate, producţia ecologică de oţel şi soluţii solare.”

Grupul prevede ca în 2024 să finanţeze în total investiţii de aproximativ 320 miliarde euro, să aibă impact asupra a 400.000 de companii şi să susţină 5,4 milioane de locuri de muncă. Mai mult de 45% din finanţările Grupului din interiorul UE au fost orientate către sprijinirea regiunilor de coeziune, aproape 20% fiind direcţionate către regiunile mai puţin dezvoltate din UE, unde produsul intern brut pe cap de locuitor este mai mic de 75% din media UE. Grupul va anunţa o defalcare pe ţări a rezultatelor sale din 2023 pe 1 februarie 2024.

Banca Europeană de Investiţii este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Banca spune că finanţează investiţii care contribuie la atingerea obiectivelor politicilor UE, inclusiv o tranziţie echitabilă la nivel mondial către neutralitatea climatică.

Fondul European de Investiţii (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), facilitându-le accesul la finanţare. FEI proiectează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi de creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare care vizează în mod special acest segment de piaţă. În acest rol, FEI contribuie la urmărirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea şi creşterea, inovarea şi digitalizarea, impactul social, competenţele şi capitalul uman, acţiunile climatice şi durabilitatea mediului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: