Grupul Electrica intră în acționariatul Contrapărţii Centrale, prin care se relansează piaţa instrumentelor derivate la Bursa de la Bucureşti

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a anunțat vineri că intrat în acţionariatul Contrapărţii Centrale (CCP.RO), care va lega piața de capital de piața de energie și prin intermediul căreia se relansează piaţa instrumentelor derivate la Bursa de la Bucureşti.

Electrica SA a transmis Oferta angajanta privind subscrierea a 700.000 acțiuni în cadrul CCP.RO BUCHAREST S.A. (Contrapartea Centrală sau CCP.RO), cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune, iar în data de 8 decembrie 2022 s-a realizat subscrierea efectivă în valoare de 7 milioane lei.

Astfel, în urma subscrierii, Electrica va deține 8,06% din capitalul social al CCP.RO.

CCP.RO va îndeplini rolul de contraparte centrală pentru tranzacțiile încheiate pe piețele deservite, respectiv pe piețele de instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, administrate de către Bursa de Valori București (BVB) și pe piețele organizate pentru tranzacționarea energiei electrice administrate în cadrul Operatorului Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale OPCOM (OPCOM) (acționar semnificativ al CCP.RO, cu o participație de 19,06%).

Contrapartea centrală este o infrastructură financiară centrală care se interpune între părțile unei tranzacții, devenind cumpărător pentru fiecare vânzător, respectiv vânzător pentru fiecare cumpărător, garantând finalizarea decontării tranzacției prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Obiectivul principal este creșterea lichidității pe piața de capital locală, prin lansarea unei piețe a derivatelor pe acțiuni și indici care să potențeze și piața spot. În prima etapă, CCP.RO își propune să lanseze contracte futures cu activ suport pe acțiuni și indici de acțiuni – cu decontare în numerar, contracte futures cu activ suport pe energie electrică – cu decontare în numerar și opțiune de livrare fizică, precum și contracte forward pentru energia electrică. Lansarea derivativelor pe piața de energie va permite o gestionare mai bună a riscurilor de piață pentru toți participanții.

„Electrica își manifestă interesul strategic pentru dezvoltarea pieței derivativelor pe piața de energie în vederea gestionării riscului de creștere a prețului energiei electrice pentru segmentul de furnizare, cu posibilitate de interes ulterior și pentru segmentul de distribuție, în vederea limitării creșterii prețului energiei electrice pentru acoperirea CPT (consum propriu tehnologic).

Prin intrarea în acționariatul CPP.RO cu o participație de 8,06%, Electrica își propune să fie un membru activ în definirea strategiei și direcției companiei, respectiv în setarea guvernanței corporative, metodologiilor și a politicilor corespunzătoare de management al riscurilor, contibuind astfel la dezvoltarea pieței, la stabilitatea sistemului financiar și la reducerea riscurilor de credit și contrapartidă în piață de energie”, transmite compania.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *