Grupul norvegian Equinor și o firmă deținută de statul german, acord în domeniul gazelor naturale în valoare de 50 de miliarde de euro/ Cea mai mare economie europeană își va acoperi o treime din cererea sa industrială

equinor, gaze, Norvegia Foto: Equinor.com

Compania norvegiană Equinor a semnat marți cel mai mare contract de gaze pe termen lung din ultimii aproape 40 de ani, în cadrul unui acord de 50 de miliarde de euro cu grupul energetic de stat german SEFE (prescurtare de la Securing Energy for Europe), scrie Financial Times.

Acest contract a fost semnat în contextul în care țările UE caută să obțină o aprovizionare stabilă pentru a compensa pierderea gazului prin conducte din Rusia.

Acordul va furniza Germaniei 129 de miliarde de metri cubi de gaz până în 2039, suficient pentru a acoperi o treime din cererea industrială a țării, a declarat Anders Opedal, directorul general al companiei de stat Equinor, pentru Financial Times.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acesta a asigurat securitatea energetică a centrului industrial al Europei și a arătat “colaborarea strânsă” dintre Germania și Norvegia după ce Moscova a tăiat livrările de gaze ca represalii la sancțiunile pentru invazia la scară largă a Ucrainei, a adăugat el.

Contractul de furnizare acoperă aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an, de la 1 ianuarie 2024 până în 2034, și are o opțiune pentru încă cinci ani care acoperă 29 de miliarde de metri cubi, au precizat cele două companii într-o declarație comună, scrie Reuters.

La prețurile actuale de pe piață, acest lucru se traduce într-un volum de contract de aproximativ 50 de miliarde de euro, a precizat Equinor.

Epuizarea bruscă a gazului rusesc ieftin de anul trecut a făcut ca țările UE să se grăbească să găsească surse de aprovizionare cu gaze și să asigure contracte cu alte țări prietene.

Comisia Europeană a semnat memorandumuri de înțelegere cu mai multe țări producătoare de gaze, precum Qatar și SUA, pentru a garanta fluxuri stabile.

În cadrul unei reuniuni care va avea loc marți, miniștrii europeni ai energiei vor discuta despre nivelul aprovizionării cu gaze naturale în această iarnă și vor conveni asupra prelungirii măsurilor de urgență introduse anul trecut, cum ar fi reducerea cererii de gaze.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că a fost “necesară” prelungirea măsurilor “din cauza faptului că, în ciuda unui început relativ bun de iarnă, situația geopolitică rămâne foarte fragilă”.

Opedal a declarat că acordul dintre Equinor și SEFE face parte din apetitul tot mai mare pentru contractele de gaze pe termen lung, deoarece guvernele UE își asigură aprovizionarea în ciuda obiectivelor ambițioase de decarbonizare. Blocul comunitar își propune să ajungă la emisii nete zero până în 2050.

“Semnăm acum contracte care sunt mai lungi și pentru volume mai mari”, a spus Opedal, adăugând că între 2021 și 2023 numărul total de contracte convenite de Equinor a crescut de peste două ori, cu o creștere notabilă a contractelor pe termen lung.

El a adăugat că această tendință a fost determinată și de realizarea faptului că energia regenerabilă nu va fi pusă în funcțiune suficient de repede pentru a înlocui cererea de combustibili fosili. “Este nevoie de timp pentru a dezvolta un nou sistem energetic și vom avea nevoie de gaze”, a spus el. Atunci când este ars, gazul produce mai puține emisii decât cărbunele sau petrolul.

Gazul va fi livrat prin conducte din Norvegia către hub-uri din Marea Britanie, Olanda și Germania.

SEFE, denumită anterior Gazprom Germania și deținută de grupul energetic rus Gazprom, a fost naționalizată de Berlin în noiembrie 2022 și recapitalizată pentru 6,3 miliarde de euro în decembrie, după ce a înregistrat pierderi mari.

Planul de salvare a fost menit să acopere costurile legate de găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu gaz după ce Moscova a redus fluxurile de gaz prin conducte.

Norvegia a înlocuit Rusia în calitate de cel mai mare furnizor de gaze al UE, furnizând jumătate din gazele transportate prin conducte.

Acordul cu Equinor include, de asemenea, o scrisoare de intenție fără caracter obligatoriu pentru ca SEFE să cumpere hidrogen produs de grupul norvegian folosind gaz, dar cu tehnologii de captare a carbonului.

Hidrogenul este considerat un combustibil esențial pentru decarbonizarea industriilor grele, cum ar fi cea a îngrășămintelor și a oțelului, însă hidrogenul cu emisii reduse de carbon nu a fost încă produs la scară semnificativă.

SEFE ar deveni “un cumpărător pe termen lung de hidrogen la scară gigacalorică de la Equinor începând din 2029 și continuând până în 2060”, a declarat compania norvegiană.

În ianuarie, guvernele german și norvegian au convenit să coopereze în ceea ce privește dezvoltarea aprovizionării cu hidrogen nepoluant și a tehnologiei de captare a carbonului, care, în mod similar, nu a fost dovedită la scară comercială.

Henning Gloystein, director pentru energie, climă și resurse la firma de consultanță Eurasia Group, a declarat că acordul este “puțin teoretic, dar se speră că eforturile combinate de inginerie financiară ale Norvegiei și Germaniei ar putea obține unele rezultate în acest sector până în anii 2040”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: