Grupul rus Rosatom anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022

rosatom Foto: Rosatom

Grupul rus Rosatom, de energie nucleară, anticipează o creştere de 15% a exporturilor sale în 2022, în timp ce portofoliul său de comenzi externe pentru următorii 10 ani a rămas stabil, la 200 de miliarde de dolari, a declarat directorul general al companiei de energie nucleară, Alexei Lihacev, publicaţiei ruse Izvestia, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

”Exporturile vor creşte cu circa 15%”, a spus Lihacev.

Creşterea provine din contracte care sunt deja implementate, furnizarea de combustibil, produse de uraniu îmbogăţit, precum şi servicii de conversie. Contractele inclus şi construcţia a 23 de unităţi de energie nuclerară, în cadrul unor proiecte dintr-o duzină de ţări.

Începând de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, Rosatom a evitat sancţiunile occidentale, deşi Statele Unite au luat în considerare aplicarea unor sancăiuni, la începutul acestui an.

”Chiar şi în aceste condiţii, portofoliul nostru de comenzi străine pentru următorii 10 ani este stabil, la nivelul de 200 de miliarde de dolari. În acest an vom depăşi o barieră psihologică importantă pentru produsele noastre furnizare în străinătate, în valoare de 10 miliarde de dolari”, a declarat Lihacev.

Rosatom a purtat discuţii cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică cu privire la crearea unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, cea mai mare din Europa, pe care trupele ruse au capturat-o în martie.

În august, Rosatom şi partenerul său finlandez Fennovoima au depus cereri de despăgubire de miliarde de dolari unul faţă de celălalt, din cauza deciziei Fennovoima de a anula proiectul unei centrale nucleare planificată în Finlanda.

Consorţiul Fennovoima, în care Rosatom, deţinută de Rusia, deţine o participaţie minoritară de 34%, a reziliat în mai un contract pentru Rosatom de a construi o centrală nucleară la Capul Hanhikivi, în nord-vestul Finlandei, invocând întârzieri şi apoi riscuri crescute rezultate din războiul din Ucraina.

La începutul lunii decembrie, Rosatom a declarat că Consiliul de examinare a litigiilor (DRB), o comisie de arbitraj care soluţionează litigiile contractuale internaţionale, a decis că rezilierea finlandeză este ”ilegală”.

Pe 15 decembrie, Fennovoima a declarat pe site-ul său că recomandarea Consiliului nu a fost nici definitivă, nici obligatorie şi că consorţiul a depus o notificare de ”nemulţumire” faţă de consiliu.

Foto: Rosatom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *